Европа, климатът, икономиката и социалната защита са приоритетите на кабинета "Меркел 4"

Берлин увеличава вноската си в ЕС и иска да се създаде Европейски валутен фонд

Снимка: Obiaks News

Снимка: Obiaks News

Ангела Меркел възнамерява да постави четвъртия си мандат начело на германското правителство под знака на Европа. Ето какви са основните точки в правителствената програма на нейната консервативна парти и социалдемократите, обобщени от Франс прес и БТА.

За разлика от предишните две правителства, в които канцлера Ангела Меркел договори подкрепата на Социалдемократическата партия (СДП), сегашната програма предвижда "преоценка в средата на законодателния мандат", тоест след две години. Социалдемократите настояха за това, за да си осигурят възможност да напуснат коалицията, в която влизат неохотно, и вероятно, за да предизвикат съмнения за предсрочни избори. СДП изтъргуваха на добра цена участието си в съюза: те получават няколко ключови министерства, включително финансовото.

Двете партньорски партии искат да превърнат Европа в приоритет след месеци почти пълно мълчание по този въпрос от страна на Берлин.

Илюстрация за това е разделът, озаглавен "нов подем за Европа", с който започва коалиционното споразумение. В него се приема да се увеличи вноската на Германия в бюджета на ЕС. "Искаме да подсилим финансово ЕС, за да може той по-добре да изпълнява задачите си", се казва в текста.

Документът предвижда трайно укрепване и реформиране на еврозоната заедно с Франция, за да стане тя по-устойчива на кризи. Той подкрепя предпазливо една от най-спорните идеи на Еманюел Макрон - създаване на инвестиционен бюджет на еврозоната, за да се помогне за стабилизирането й и да се подкрепят структурните реформи. Берлин иска също да се създаде Европейски валутен фонд. Не се споменава и дума обаче за друга френска идея - създаване на пост финансов министър на еврозоната.

Споразумението изглежда благосклонно към християндемократите. Те наложиха фиксиране на горен праг за годишния брой кандидати за убежище, пристигащи в страната - между 180 000 и 220 000. Пристигането на над един милион души от 2015 г. съдейства за възхода на крайната десница и за отслабване на позициите на Ангела Меркел.

Събирането на разделени семейства, преустановено от началото на 2016 г. за стотици хиляди бежанци с временен статут, ще може да се поднови от август, което СДП разглежда като своя победа. В действителност броят е символичен: фиксиран беше месечен таван от 1000 души.

Най-сетне беше постигнат компромис по две изисквания на СДП, които дълго блокираха преговорите: намаляване на диспропорциите в здравеопазването чрез изравняване на тарифите, по които се заплаща на лекарите от държавните и частните здравноосигурителни каси. Сегашната разлика доведе до медицинско обслужване "на две скорости" в Германия. Освен това използването на срочни трудови договори ще бъде по-стриктно регламентирано.

След продължителни дискусии страните се разбраха да намалят от 24 на 18 месеца продължителността на срочните трудови договори, налагани от работодателя без аргументи, уточнява Ройтерс.

Във фискален план документът уточнява, че няма да има увеличение на данъците за най-богатите, противно на исканията на СДП. Същевременно социалдемократите, които поемат финансовото министерство, ще следят да няма намаляване на данъците.

При все по-застаряващото германско население, двете големи партии се договориха да ограничат увеличаването на пенсионните вноски до 2025 г. По отношение на климата, коалицията потвърди оттеглянето на набелязаната цел до 2020 г. вредните емисии да бъдат намалени с 40 на сто в сравнение с равнището от 1990 г.