Евродепутат е обвинен от унгарската прокуратура, че шпионира ЕС в полза на Русия

Европарламентът се съгласи да свали имунитета му още през 2015 г.

Снимка: БНР

Снимка: БНР

Унгарската прокуратура е повдигнала обвинения срещу евродепутат от крайнодясната опозиционна партия "Йоббик" за шпионаж срещу институции на Европейския съюз в полза на Русия, съобщи "Ройтерс" и ФП, цитирайки институцията, предадоха БТА и Дневник.

Според изявление на прокуратурата петдесет и седем годишният Бела Ковач е извършвал тази дейност "за тайните служби на чужда държава". Впоследствие говорител на институцията каза, че става дума за Русия.

Евродепутатът е получил образованието си в Московския институт за международни отношения в бившия Съветски съюз през 80-те и е прекарал голяма част от съзнателния си живот в руската столица като собственик на бизнес за международна търговия, показва биографията му. Той се връща в Унгария през 2004 г., когато страната му влиза в Европейския съюз. Следващата година се присъединява към "Йоббик", която тогава е малка група от млади ентусиасти (в момента трета сила в парламента, след като спечели над 20 на сто от вота през 2014 г.). В eвропарламента той помага за основаването на Алианса на европейските национални движения.

Самият евродепутат, преизбран за втори мандат в европарламента през 2014 г., смята, че делото е основано на "фантазия", и очаква да успее да се защити и да бъде оправдан пред съда. "Много съм щастлив, че най-после стигнахме до тази точка и мога да изчистя името си в съда и да сложа край на сагата", казва Ковач в телефонен разговор с "Ройтерс".

Според него, случаят е политически инструмент в ръцете на управляващата консервативна партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан, с който трябва да се премахне клеймото за връзки с Русия от партията и да се прехвърли върху "Йоббик". Самият Орбан многократно се е срещал с руския президент Владимир Путин (който два пъти посети Унгария тази година), сключи мащабна ядрена сделка с него и се обявява против санкциите срещу Москва, наложени заради окупацията в Украйна.

"Не е съвпадение, че (обвинението) беше повдигнато преди изборите. Сега (заседанията) на съда вероятно ще съвпаднат с разгара на предизборната кампания и със сигурност ще се използват, за да бъде нападната партията ми", добавя Ковач, имайки предвид парламентарните избори в Унгария през пролетта на 2018 г.

Унгария поиска имунитета му още през май 2014 г., без веднага да уточнят за какво престъпление го разследват. Тогава местни медии отбелязаха, че най-вероятно става въпрос за шпионаж в полза на Русия, а по-късно Будапеща потвърди, че се води такова разследване. Европарламентът се съгласи да свали имунитета му през 2015 г. Отделно разследване започна срещу него през същата година в Будапеща за фиктивно наемане на стажанти след доклад на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Подозренията са, че той е ощетил ЕП с 21 076 евро. Ковач ги отхвърля, но твърди, че ще плати сумата в следващите месеци.