Евгения Банева пред съда: Майка съм на три деца, искам на свобода, за да ги гледам

Съпругът й Николай Банев не коментира нищо

Евгения Банева

Евгения Банева

"Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг" - това обяви Евгения Банева преди съдебното заседание днес.

Тя каза още, че няма намерение да се укрива, че били задържани на 26-ти октомври на летището на път за София.

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", пише "24 часа".

"Обвинението за пране на 1 млрд. лв. е пълен абсурд. В 99% от изброените фирми, аз съм никоя", каза още Банева преди заседанието. "Никога не съм изпълнявала никакви задължения", добави тя.

Евгения Банева обясни още, че на 24 октомври, тоест 2 дни преди да тръгнат за България, те разбрали, че около тях се готви нещо. Свързали се с наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова и имали уговорка да се видят в понеделник в 11 часа в специализираната прокуратура. "Ние не сме се укривали", каза още Банева. "Много ясно искам да се знае, че ние никога не сме се укривали", повтори тя.

"Много ясно беше, че прибирайки се, ще бъдем в специализираната прокуратура, за да отговорим на въпросите, които тя иска да ни пита в нейните компетенции", допълни дамата. Тя обясни още, че могат да се приберат полиците и да се види, че те са си резервирали полет за 26 октомври за България. Искали тук децата да прекарат ваканцията си, както и нейния рожден ден. 

Съпругът й Николай Банев не коментира нищо. В момента отново има почивка, тъй като обвинението представи още 6 тома доказателства, с които Баневи и адвокатите им се запознават в момента. Семейството има 9 обвинения, включително за присвояване, данъчни престъпления, а Банев и за пране на повече от 1 млрд. лв.