ЕС ще финансира с 275 млн. евро високоскоростна железница от Истанбул до България

Общата стойност на проекта е 1 милиард евро

Европейският съюз и Турция подписаха вчера споразумение, с което ЕС ще предостави 275 милиона за изграждането на високоскоростна жп линия от Истанбул до границата с България, съобщи ДПА. Общата стойност на проекта е 1 милиард евро. Европейското финансиране в него е най-голямата единична инвестиция на ЕС в Турция. На съвместна пресконференция в Истанбул с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен каза, че икономическият диалог между ЕС и Турция е добър пример за това, че е по-добре двете страни да говорят една на друга, а не една за друга.

Двамата се срещнаха в рамките на годишна среща, която има за цел да засили икономическото сътрудничество между Турция и ЕС въпреки техните обтегнати отношения, уточнява "Асошиейтед прес". Турция започна преговори по присъединяване към ЕС през 2005 г., но оттогава те са в застой. Европейският съюз казва, че Турция се отдалечава от европейските демократични ценности. 

Няколко репортери от страни - членки на ЕС, чиито журналистически акредитации не бяха подновени от турското правителство, не можаха да присъстват на вчерашната конференция, съобщава АП. Катайнен каза, че "дълбоко съжалява за това". По думите му ЕС работи с турските власти, за да гарантира, че медийната свобода се спазва.