ЕС очаква Тереза Мей да поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Дискусиите между двете страни показват, че Мей ще поиска удължаване на двугодишния преговорен период

Тереза Мей

Тереза Мей

Европейският съюз очаква от британския премиер Тереза Мей да бъде принудена да поиска тримесечно отлагане на Брекзит, съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на двама различни неназовани източници от Брюксел.

Дискусиите между двете страни показват, че Мей ще поиска удължаване на двугодишния преговорен период, ако британския парламент подкрепи сделката за Брекзит, но тя не бъде подписана до срещата на върха на ЕС на 21-22 март. Това се очертава като настоящия план на ЕС, посочва медията.
ЕС вижда това като „техническо разширение“, за да даде време на британския парламент да приеме необходимото законодателство, свързано с излизането на Лондон от Съюза. Всичко, което е по-дълго от три месеца, ще постави Великобритания под натиск да вземе участие в европейските избори на 23-26 май, нещо, което двете страни искат да избегнат, добавя още американската агенция.

„Блумбърг“ пише, че Мей се състезава с времето, за да промени спорна част от сделката, известна като „резервна“, по приемлив начин и за парламента на Обединеното кралство, и за ЕС. Въпреки това, само с пет седмици до планираното излизане на Великобритания от Съюза и преговори в задънена улица, министрите и депутатите от собствената й партия заплашват да гласуват срещу нея следващата седмица, за да дадат на парламента контрол върху процеса.