ЕС налага нови санкции на Русия заради кризата в Керченския проток

Това е предупреждение към Москва, която заплашва териториалната цялост и суверенитет на независима Украйна

Европейският съвет наложи санкции на 8 физически лица в отговор на "ескалацията в Керченския проток и Азовско море и нарушаването на международното право от Русия, която използва военна сила неоправдано", се казва в съобщение.

Пояснява се, че съветът повтаря исканията си за "незабавно освобождаване на всички задържани украински моряци, както и връщане на иззетите кораби и свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток".

Припомняме, че на 25 ноември руската брегова охрана откри огън по украински кораби при опит да навлязат в Азовско море през Керченския проток. Москва определя инцидента като провокация от Киев преди президентските избори в Украйна през този месец.

Санкциите на ЕС са заради действия на Русия, които подриват или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Рестриктивните мерки засягат директора и заместник-директора на граничната дирекция към руската Федерална служба за сигурност на Република Крим и град Севастопол, капитаните на корабите, участвали в действията срещу Украйна и др.

Рестриктивните мерки остават в сила до 15 септември 2019 г. Общо мерките засягат 170 физически лица и 44 юридически лица. Наложена е забрана за пътуване в рамките на ЕС и замразяване на активи.

Други мерки на ЕС в отговор на кризата в Украйна: икономически санкции срещу Русия, които остават в сила до 31 юли 2019 г. и рестриктивни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, които остават в сила до 23 юни 2019 г.