Ердоган: Тръмп, какво искаш да направиш? Превърна района в "огнен пръстен"

В интервю за Скай телевизия той предложи договорът от Лозана, който очертава границите между Гърция и Турция, да бъде актуализиран

Турският президент Реджеп Ердоган осъди решението на американския си колега Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, заявявайки, че ще превърне района в "огнен пръстен".
„Тръмп, какво искаш да направиш? Какъв подход е този? Политическите лидери се опитват да създават мир, а не хаос“, каза Ердоган. Той обвини Тръмп, че се опитва да бъде в ролята на дразнител и че действието му "напълно пренебрегва" резолюцията на ООН от 1980 г. относно статута на оспорвания град.

Ердоган пристига днес в Атина на историческо двудневно посещение, което се фокусира върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на турските офицери, които кацнаха в Гърция след преврата в Турция, информира "Български новини".

Първият турски държавен глава, който ще посети Гърция след 65 години, Ердоган ще се срещне с политическия елит на Гърция в четвъртък, преди да пътува в Тракия в северна Гърция в петък за срещи с представители на мюсюлманската общност в региона. Мерките за сигурност в Атина са драконовски. Около 2500 полицаи и командоси от вчера са разположени в центъра на гръцката столица. 

С гръцкия премиер Ципрас турският президент ще се срещне в 13 ч. след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. Очаква се разговорите с Ципрас да обхванат широк спектър от теми, въпреки, че се очаква двустранните връзки и неотдавнашното нарастване на напрежението в Егейско море да бъдат в основата на дневния ред. В интервю за Скай телевизия Ердоган предложи Договорът от Лозана, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран, като заяви, че подобен ход може да бъде от полза за двете страни. Той обаче няма да обсъди възможността за отмяна на casus belli в Анкара срещу Атина. Ердоган също настоя, Гърция да върне турските военни офицери, избягали в Гърция миналата година и им бе предоставено убежище, след като Върховният съд отхвърли искането на Анкара за екстрадицията им.

От своя страна Ципрас в интервю за турската Анадолска агенция подчерта необходимостта от зачитане на Договора от Лозана и облекчаване на напрежението в Егейско море, където се увеличиха нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители. Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците в резултат на повишаване на пристигането на имигранти от Турция през последните месеци. Гърция иска Турция да постигне споразумение с Европейския съюз за