Епифизата

Как да детоксикирате частта от мозъка, която контролира съня, стареенето и състоянието на ума ви

Откриването на най-добрите начини за детоксикация на епифизата може да бъде много по-важно отколкото осъзнавате. Малцина са чували за тази малка жлеза, която се намира в средата на нашия мозък. Последните проучвания през близките четири или пет десетилетия, обаче, разкриват важността на това малко нещо и го свързват с физическото и психичното благосъстояние, като някои дори го свързват с духовното здраве, откъдето идва и псевдонимът му „третото око“.

Съвременният начин на живот не е приятелски настроен към епифизата

Модерният избор на начин на живот, който мнозина водят през 21-ви век, означава, че епифизата се бомбардира с нежелани токсини, както чрез храната и напитките, които консумираме, така и чрез свързаните със стреса химикали, които произвеждат телата ни, пише сайтът jiveda.wordpress.com. Резултатът е, че тя се втвърдява, калцира и губи много, ако не и цялата си функция. Добрата новина, обаче е, че тя може да бъде възстановена обратно в пълно здраве чрез детоксикация. Но преди да продължим нататък, нека да научим повече за епифизата.

За епифизата

Вашата епифиза не е по-голяма от размера на грахово зърно и се намира в центъра на мозъка ви. Тя е оформена по-скоро като малка шишарка. Нейната задача е да секретира мелатонин, химикал, който регулира моделите ни на сън. Освен че спомага за регулиране на съня, мелатонинът е силен антиоксидант и помага да се забави процесът на стареене. Другото химично вещество, което отделя епифизата, е серотонинът, т.нар. невротрансмитер, който е отговорен за поддържането на щастливо и добре балансирано състояние на ума.

Третото око

Въпреки че не е научно доказано, хората съобщават за повишено чувство на емпатия, когато им е дадена добавка от Мелатонин. Също така се предполага, че епифизната жлеза произвежда ДМТ, химикал, който се свързва с мечтите, халюцинациите и творчеството. Тези характеристики могат да доведат до убеждението, че понякога наричаното „Трето око“ е от съществено значение за духовното здраве.

Декалцирайте епифизата: Как се калцира?

С възрастта и натрупването на повече токсини в тялото ни, епифизната жлеза започва да се калцира. Публичният враг номер едно е натриевият флуорид, който, както ще разпознаете, се намира в повечето питейни води в цивилизования свят. Също така се среща в много пасти за зъби. Други неща, които водят до калцификация на епифизата включват:

Алкохол
Кофеин (не забравяйте за присъствието му в чая, както и в кафето)
Хормонални таблетки
Живак (открива се в повечето риби)
Повечето преработени храни
Рафинирана захар
Тютюн

Внимавайте с живака

Фактът, че живакът се открива в повечето риби, е малко депресиращ. Някои риби обаче имат по-ниски нива на живак от други.

След като установихме какви храни, напитки и вещества трябва да се избягват, нека сега преминем към начините за детоксикация на епифизата.

Детоксикирайте епифизата # 1 – Активатор X (витамин К1/К2)

Активатор X е витамин, който се проявява по 2 начина – K1 и K2. K1 се намира в зеленолистните зеленчуци. К2 се създава от микрофлората в червата и се среща и в някои храни, включително: пилешки или гъши черен дроб, млечни храни от биологично отглеждани крави, яйчни жълтъци, хайвер, рибено масло (omega 3), кисело зеле и черупчести мекотели. Когато се комбинира с витамини А и D3, това е мощен детоксикиращ агент, който насърчава отстраняването на калций от артериите и епифизата, като вместо това се пренася в костите ви, където върши най-добра работа.

Детоксикирайте епифизата # 2 – Борон

Боронът е друг мощен детоксикиращ агент на епифизата. Също така има способността да премахва флуорида от тялото и по този начин е полезен за предотвратяване на по-нататъшно калциране. Намира се в естествена форма в цвеклото. Органичното цвекло е най-подходящо за максимална детоксикация.

Детоксикация на епифизата # 3 – суров ябълков оцет

Суровият ябълков оцет съдържа малова киселина, която е отлична за детоксикация на епифизната жлеза. Той придава хубав остър вкус на храната, когато леко се поръсва върху нея. Особено добре върви със салатите.

Детоксикирайте епифизата # 4 – чесън

Лечебните сили на чесъна са легендарни. Не само че е голям естествен антибиотик, който също така поддържа имунната система, но също така има способността да разтваря калция, като по този начин е отличен детоксикиращ агент за епифизата. Можете да ядете да речем половин глава на всеки 2 дни. Ако само вие го ядете, тогава можете да премахнете миризмата, която оставя в дъха ви, като го накиснете в прясно изцеден лимонов сок или в част от този оцет от ябълка, който споменахме по-горе. Той подобрява вкуса на лимона или оцета, така че не ги изхвърляйте, използвайте ги като салатен дресинг.

Детоксикирайте епифизата # 5 – йод

Йодът е медицински доказано, че помага на тялото да отдели натриевия флуорид чрез  урината. Но това е един от минералите, който при много хора е с ниски нива. Богати източници на йод се намират във водораслите. Едно нещо, за което трябва да внимавате, е фактът, че той също така намалява нивата на калция в костите ви. Така че, за да не изчерпате нивата си твърде много, трябва да приемате калциева добавка, когато ядете храни, които съдържат йод.

Детоксикирайте епифизата # 6 – Тамаринд

Тамариндът е изработен от кората на дървото Тамаринд. Той се използва широко в Аюрведа медицината и също е съставка, използвана в някои къри смеси, заради сладко-киселия му вкус. Може да се използва за приготвяне на чайове и тинктури чрез накисване в гореща вода за 2/3 минути. Той помага за отстраняването на флуор чрез урината.

Детоксикирайте епифизата # 7 – дестилирана вода

Дестилираната вода е най-чистата форма на водата и когато детоксикира епифизната жлеза, тя е полезна за измиване на всички токсини и нежелани калциеви отлагания без добавяне на допълнителни токсини и минерали, докато детоксичният процес е в разгара си. Моля, имайте предвид, че ако използвате този метод, ще трябва да взимате минерали като добавки.

От съществено значение за холистичното здраве и благоденствие

Здравата епифизна жлеза е от съществено значение за цялостния здравословен начин на живот на всички хора. Тя регулира съня и подобрява чувството за благополучие. Извършването на детоксикация на епифизата за 4 или 5 дни на всеки 2 или 3 години ще ви помогне да я поддържате както трябва. Препоръчително е да намалите приема на флуорид (най-лошия враг на епифизата), доколкото е възможно. Възстановяването на третото ви око може да ви отведе и до някои интересни пътешествия или поне така твърдят някои!