Нено Димов настоява концесията за парк „Пирин“ да се приведе с новите изисквания

Договорът от 2001 г. е правен без опит, затова в него има спорни текстове, които трябва да бъдат променени

Нено Димов

Нено Димов

„Сега действащият концесионен договор  за парк "Пирин" е много различен от този, който действа през 2001 година. Концесията трябва да бъде приведена с новите изисквания“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов  по повод предложението на кмета на община Банско за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“. 

По думите му изготвения тогава договор е правен при липса на необходимия опит и това е довело до спорни текстове в него, които задължително трябва да бъдат коригирани.

В стария концесионен договор има санкции само от гледна точка на приходите от страна на Министерството на финансите и няма санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Това от екологична гледна точка е изключително важно, обясни Димов.

Той припомни, че служебното правителство, Министерството на околната среда и водите по това време са излези с няколко противоречиви становища, които са в тежка съдебна фаза относно новия план за управление.

„Старият план е изтекъл много отдавна, чисто законово трябва да бъде продължен, защото действа 10 години“, уточни екоминистърът и допълни: „Трябва да се довърши процедурата по актуализация на стария план, нещо което поиска с писмо кметът на Банско. Длъжен съм да процедирам по закон“, каза още Нено Димов.

От екологична гледна точка най-чистият транспорт е електротранспортът, какъвто е лифтът. Според мен е много по-добре да има втори лифт, отколкото цялата върволица от коли, които много повече замърсяват околната среда, заяви министърът.

„След разговора днес ще започнем процедурата по съгласуване и внасянето в МС. Кога ще бъде разгледано не мога да кажа“, уточни той.