Емил Радев: Антиевропейското говорене на БСП е притеснително за нашите партньори в ЕС

Няма как ЧЕЗ да е предлагал на българската държава да участва в сделката, след като се води арбитражно дело срещу нас

Емил Радев

Емил Радев

България е в център на вниманието на ЕС, на 500 000 европейски граждани. Все по-притеснително става антиевропейското говорене на БСП. Тя започна да говори антиевропейски повече от всяка друга политическа сила. И това говорене по време на европредседателството компрометира България пред нашите партньори. Това коментира в студиото на Нова ТВ евродепутатът Емил Радев.

По думите му оценката на Валери Симеонов за патриарх Кирил и  репликите му по негов адрес са казани в лично качество или като председател на политическа сила. Това не е позиция на българското правителство, неговото мнение се изразява от МВнР. Тези негови думи не ангажират правителството. Както и репликите му по отношение ан евродепутата Ска Келер. Винаги с коалиционните партньори е трудно. Но що се касае до европейската ни ориентация, всички въпроси са изяснени. По никакъв начин не може да се оспори европейското бъдеще на България. 

Емил Радев изрази съмнения, че твърдения на ЧЕЗ да е предлагал на българската държава да участва в сделката са достоверни.

Такава оферта не се прави устно. Да се води арбитражно дело за стотици милиони, а в същото време да се предлага на българската държава да участва в сделката е несъстоятелно искане. Мисля, че това вземане от 600 млн. евро вече е направе, тези пари ще отидат в някои от фирмите на ЧЕЗ в Чехия, а ще бъдат платени от българската държава. По делото има яснота, знаем коя фирма ни съди. Ние се защитаваме по това арбитражно дело, затова няма как да е предлагано на българската държава да влезе в сделката с ЧЕЗ, категоричен бе евродепутатът. Радев в същото време обясни, че всички документи по сделката с ЧЕЗ ще бъдат изискани, за да се добие пълна яснота как се е стигнало до избора на "Инерком" за купувач на активите на дружеството.