Какво прави ЕС срещу лъжите на Русия?

Русия се опитва да отслаби ЕС и целенасочено разпространява дезинформации

Марина Максимович, Дойче веле

Тонът беше драматичен: в средата на октомври външните министри на 8 страни от ЕС - Хърватия, Чехия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Швеция и Великобритания - изпратиха писмо до отговорничката за външната политика на ЕС Федерика Могерини. В него те предупреждават за това, че "външни актьори" използват "все по-изтънчени и все по-интензивни" инструменти за дезинформация и пропаганда. Целта на тази дейност била да бъде създадена обстановка на "недоверие и недоволство от установения ред, да бъдат дискредитирани ЕС и неговите партньори, а европейското единство да бъде отслабено".

В същото време 65 европейски експерти по сигурността и депутати от 21 европейски страни се подписаха под декларация, с която те обвиняват Федерика Могерини, че не е предприела никакви ответни мерки, нито пък е посочила Русия като основния източник на тези вражески дезинформации. За тази дезинформационна кампания биват използвани целенасочено медии като информационната агенция "Спутник" и медийната компания "RT" - някогашната "Russia Today".

На прицел: Източна и Югоизточна Европа

По инициатива на Европейския съвет още през 2015 година бяха създадени сили за стратегическа комуникация (StratCom), чиято задача е да разкриват руски дезинформационни кампании и активно да им противодействат. А тази есен те бяха подсилени и с ново звено - с периметър на действие в страните от Западните Балкани. "Целта е да се представят предимствата на ЕС - както пред обществеността в страните от Западните Балкани, така и в страните-членки", заяви говорителка на Могерини.

В действителност за StratCom-Западни Балкани работят в момента само двама души, които са прикачени към екипа на StratCom-Изток - подобно звено, отговарящо за страните-членки на ЕС в Източна Европа. Общо в цялата структура са заети само 16 души, което кара мнозина да се съмняват, че това е достатъчно за възпиране на руското влияние в различни части на Европа, в т.ч. и на Западните Балкани. Затова експерти и политици настояват ЕС да засили комуникационната си дейност, включително на силите StratCom. Средствата за борба с руската пропаганда трябва да бъдат утроени и да достигнат най-малко 1 милион евро, настояват още авторите на декларацията. За сравнение: подобна структура в САЩ, наречена Global Engagement Center, има персонал от 80 души и разполага с бюджет от 60 милиона долара.

Исторически обвързаности

Традиционно Русия поддържа добри отношения със страните в Източна Европа и на Балканите, където исторически преследва своите геостратегически интереси. От една страна Москва разчита на рускоезичните малцинства в тези страни и най-вече в балтийските държави. А от друга се позовава на историческите връзки със славянските и православни общности в някои от тях, като Сърбия, България и Македония. Там понятия като "славянско братство" и "майка Русия" са дълбоко вкоренени сред местното население. Така например традиционното русофилство в кандидатката за членство в ЕС Сърбия, в комбинация с руските геополитически интереси в района, доведоха дотам, че днес 1/3 от сръбското население желае обвързване по-скоро с Русия, отколкото с ЕС.

"Руските обвързаности със страните от региона датират от векове. Затова и те са толкова силни. Но най-добрата стратегия и най-добрите инструменти за напредък на тези страни притежава ЕС", посочва директорката за страните от Западните Балкани към Европейската външна служба Анджелина Айхорст.

През последните две години ЕС възприе нова политика, която залага на по-добрата информираност и по-голямата прозрачност относно това какво е направил и продължава да прави ЕС за интеграцията на страните от региона. Интересно е да се отбележи, че тази "позитивна реторика" се подкрепя не само от Брюксел, но и от проевропейските правителства в страните от Балканите.