ЕК отпусна 451 млн. евро за модернизацията на жп линията от Елин Пелин до Костенец (видео)

Крайният срок за приключване на строителните дейности е 2023 г.

Снимка: logistika.bg

Снимка: logistika.bg

Европейската Комисия одобри финансирането на проекта за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец в размер на 451 млн. евро. С отпуснатите средства ще бъдат модернизирани над 51 км. железопътни линии и 5 жп гари, попадащи в обхвата на трасето, предаде БТА.

С оглед на безопасността се предвижда още да бъдат премахнати всички прелези на едно ниво между железопътния транспорт, автомобилното движение и пътниците.

Това е най-мащабният железопътен проект в ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" тъй като трасето преминава през сложен планински терен. За да бъдат постигнати проектните скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните ще бъдат изградени над 20 км. тунели, най-дългият, от които е 6 км. Предвидено е още строителството на над 23 моста и виадукти с обща дължина на съоръженията приблизително 3 км.

Участъкът е част от железопътния коридор Ориент/Източно-Средиземноморски, който преминава през страната. С реализацията на проекта се осигурява модерен железопътен транспорт и бърза жп връзка за 53 хиляди жители, живеещи между Елин Пелин, Ихтиман и Костенец.
Изграждането на трасето е разделено на 3 участъка - Елин Пелин - Вакарел, Вакарел - Ихтиман и Ихтиман - Костенец.