Джиджи Бекали разпали нов скандал: Женският футбол е идея на Сатаната

УЕФА остро осъди скандалния пост на румънеца, обявявайки се против ксенофобията и сексизма

Джиджи Бекали

Джиджи Бекали

Собственикът на Стяуа (Букурещ) Джиджи Бекали разпали нов скандал в Румъния, след като направи противоречив коментар по повод евентуалното формиране на женски отбори в местните елитни клубове.

60 годишният Бекали направи включване в предаване, излъчено по телевизията Pro X. При въпрос как би реагирал при подобно изискване на УЕФА, босът на румънския гранд отговори:

"Ще се откажа от футбола! Не можеш да правиш неща против волята на Бог. Такъв акт ще ни приближи до идеите на Сатаната. Жените не са създадени да играят футбол, опасно е. Представителите на нежния пол трябва да бъдат красиви и да привличат мъжете. Могат да практикуват хандбал, волейбол, баскетбол, но не и агресивни спортове.

УЕФА отговори на коментара на Бекали часове по-късно.

"Премахването на дискриминацията и расизма във футбола е наш основен приоритет - написа организацията в заявлението си. - УЕФА смята, че спортът може да премахне проблеми като хомофобията, дискриминацията срещу малцинствата и сексизма."

Това е поредният скандал, в който бившият политик се забърква. През 2013-а бе осъден на три години затвор заради корупционни схеми, но бе пуснат предсрочно след само една година зад решетките.

През 2006 г. Бекали заяви, че би дал милиони за референдум, за да се премахнат хомосексуалистите от Румъния. Четири години по-късно сподели, че Стяуа не би привлякъл гей футболист.