Древна рецепта за първа помощ при радикулит

Когато радикулит продължи повече от 3 седмици, се подозира дископатия

Радикулитът е клинична проява на остеохондрозата. Тя много често се среща в практиката и на невролога, и на ортопеда.
Спокойно можем да наречем радикулита заболяването на века, обясни преди време консултантът на в. "Доктор” д-р Бончо Бончев и допълни: "И то не се появява през втората половина от живота на човека, както сме свикнали да мислим, а още в млада, дори юношеска възраст. Към 23-25-годишна възраст междупрешленните дискове постепенно започват да губят своята еластичност и се сплескват. Затова намалява способността на човека да движи свободно гръбначния стълб. Междупрешленните връзки също губят еластичността си и с годините се вкостеняват, защото в тях се отлагат калциеви соли."

Точно обратното става със самите прешлени - те губят калций, стават крехки и чупливи, променят формата си. Всички тези процеси стесняват междупрешленните отвори, в които са разположени нервните коренчета. Това води до тяхното прищипване. Измененият диск може да излезе от пределите на прешлена, да навлезе в гръбначномозъчния канал и да прищипе самия гръбначен мозък. Ето това се нарича дискова херния. И към 40-50-годишна възраст остеохондрозата се проявява клинично - същият този радикулит, пояснява д-р Бончев.

В отговор на въпрос: "Какви мерки за първа помощ ще препоръчате при радикулит?”, специалистът отговаря: "Задължителен покой. При обостряне на шийната остеохондроза се препоръчва топло увиване с вълнен шал. Можете смело да си слагате лапи с черен пипер, а също да си правите точков самомасаж. При гръден радикулит сложете на гръдния си кош стегната превръзка. През периода на обостряне се препоръчват разтривки с обезболяващи и противовъзпалителни мехлеми."

Освен известните у нас обезболяващи и противовъзпалителни смеси, руското издание medpulse.ru предлага една старинна рецепта за лечение на радикулит по ловджийски. Тя е известна отдавна сред хората, които работят далеч от медицински пунктове в тайгата като ловци, геолози, рибари и др.
 
Каква е тази природна рецепта и как се прилага?

В стъклен буркан с оцет с висока концентрация се пуска да потъне изцяло измито прясно яйце.
Оставя се да отлежи 3 денонощия. Когато черупката се разтвори напълно, а яйцето стане плътно, сякаш е твърдо сварено, от него се сваля ципата, след което се стрива до получаването на еднородна маса. След това се слагат 1-2 с.л. олио и сместа се разбърква добре. После се излива в буркана с оцета, в който е разтворена черупката и отново се разбърква много добре. Прелива се в бутилка, която се затваря платно и се съхранява на тъмно място при стайна температура.

Преди използване сместа се разклаща, после с нея се разтъркват преди лягане болните места и се завиват с вълнен шал. 

Когато радикулит продължи повече от 3 седмици, се подозира дископатия.
(Zdrave.to)