Доц. Иво Инджов: Ако знаков кмет на БСП премине към ГЕРБ, това ще е ерозия за социалистическата партия

Вотът на недоверие трябваше да е на социална тема, смята политологът

Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов

Никакви изненади не очаквам от вота на недоверие на тема „Сигурност“, който БСП ще внесе утре. Той е просто за напомпване на мускулите на БСП. Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов – преподавател във Великотърновския университет. Според него вотът е трябвало да бъде на социална тема.

„В сферата на сигурността се натрупаха много проблеми и тя е една от тези, които сериозно рушат имиджа на сегашното управление. Друг е въпросът – защо БСП не поиска вот на недоверие за проблемите в социалната сфера, които засягат в много по-голяма степен българското население – доходи, здравеопазване, образование. Очевидно са калкулирали, че могат да извлекат някакви дивиденти от сектор „Сигурност“. Няма широки обществени нагласи за подкрепа с други средства – било с протести или комуникационни кампании в социалните медии, на този вот на недоверие, макар че има наистина сериозни проблеми със сигурността на българските граждани“, посочи .

Доц. Инджов не смята, че в близките месеци ще има предсрочни избори. Според него е възможно обаче да ескалира протестът на майките на деца с увреждания, защото правителството няма визия как да реши техните проблеми:

„То действа реактивно, реагира на натиска, а не дава някакви много смислени предложения. Трябва да е ясно какво да се прави от тук нататък. Оставам с впечатлението, че правителството няма яснота по въпроса“, посочи политологът.

Доц. Инджов каза, че вече започва първоначална подготовка за изборите догодина. По думите му, винаги е имало преминаване на кметове от една партия в друга, но ако някой знаков кмет премине от БСП в редиците на ГЕРБ – това ще е знак за ерозия на Социалистическата партия.

Отношенията между президент и правителство ще бъдат напрегнати: „Президентът се явява реалната опозиция на това управление. БСП не може да се ситуира като истинска опозиция, която да мобилизира по-широка обществена подкрепа“.