"Дондуков" 2 излезе с позиция за "мълчанието" на президента пред руския патриарх

Радев каза за “силата на мълчанието” и Негово Светейшество спря с упреците, се измъкват по терлици от президентството

Румен Радев и патриарх Кирил

Румен Радев и патриарх Кирил

Ето позицията на “Дондуков” 2 за срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил, предоставена на "24 часа" след запитване:

“Руските медии излъчват упреците на Негово Светейшество Кирил, но побързаха да се оттеглят преди отговора на президента.

В него Румен Радев твърдо заяви, че “така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност”.

Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия.

Президентът Радев каза още, че е бил впечатлен от тезата за “силата на мълчанието” в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза “Добре, нека прелистим тази страница”.

В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал.