Днес е празник на еленския бут

Как да приготвим месния специалитет в домашни условия

Жителите на град Елена отбелязват ежегодния празник на еленския бут. Тази година празникът продължава цели три дни.

Специфичният за Елена месен деликатес се осолява в продължение на 40 дни. След това се измива и се оставя на проветриво място да съхне.

Неповторимият му вкус се дължи най-вече на въздуха и микроклимата в Еленския Балкан.

Изключителен деликатес, за чието приготвяне се иска не само майсторлък, но и търпение. Резултатът обаче е повече от отличен.

Еленският бут е специалитет само за района на Елена и е резултат от тамошния микроклимат. Технологията изисква да се използва бут от току-що заклано прасе. Самият бут трябва да се оформи с гладка повърхност и без никакви наранявания или пробождания на повърхността.


Необходими съставки:

свинско месо
1 цял бут, от прясно заклано прасе
сол - 28 г на килограм месо
зелев сок -  за обливане на месото

Начин на приготвяне:

Свинският бут се осолява още докато е топъл в специалните дъбови качета, чиито диаметър на дъното е 105 см и е с височина 1 метър. Поръсете дъното със сол и подредете ред сланина.

Отново покрийте с пласт сол - около 1/2 пръст, и отгоре сложете бута/бутовете. Майсторите ръсят солта на око, но точната мярка е 28 г на килограм месо. След като месото престои така 20 дена, извадете го и го огледайте добре - при наличие на места, където месото е още червено, натрийте ги с още сол. 

Върнете еленския бут в постава и го дръжте там да отлежава до  март месец. Тогава го вадите, обливате с гореща вода, без да го изкисвате специално. Облейте подсушения свински бут с кипнат зелев сок.

Вече е ред бутът да се окачи на проветриво място, защитено от агресивни климатични въздейстивия (дъжд и т.н.). На този етап всичко е в ръцете на еленския климат. По принцип еленският бут трябва да е готов, узрял до края на май - тогава още не е напълно изсъхнал.

За да се защити от мухите по това време, се покрива със специални тензухени торби, в които бутът продължава да съхне. Друг вариант, който се е практикувал в миналото, е заравянето на месото в трици,  царевично или пшеничено брашно.

(gotvach)