Докладът на Мълър редактиран в частта за руската намеса

Сред страниците могат да се открият 10 случая на потенциално възпрепятстване от Тръмп на правосъдието

Според анализ на Асошиейтед прес има редакции на близо две трети от частта за руската намеса на изборите през 2016 година в публикувания вчера доклад на специален прокурор Робърт Мълър. Редакциите се налагат заради съдържащата се поверителна информация.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е имал право да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, но не го е направил. Думите му в Туитър са по адрес на оповестяването на доклада от воденото от Мълър разследване за руска намеса в изборите през 2016-а. От документа стана ясно, че Тръмп имал намерение да отстрани Мълър.

Дългоочакваният документ представя в 448 страници резултатите от близо двегодишно разследване, което беляза началото на мандата на президента. В доклада могат да се открият интригуващи детайли за реакцията на Тръмп при назначаване на Мълър. В един от случаите държавният глава описва назначаването на специален прокурор като „край на президентството ми“. Той е искал да уволни Мълър, но е бил спрян от екипа си.

Разследването на специалния прокурор целеше да разбере как Русия е създала условия за победа на Тръмп, дали президентът и хора от обкръжението му са били в заговор с Кремъл и дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства правосъдието.

Заключенията са категорични, че Русия е провела операция за повлияване на изхода от вота. Категорично е и становището, че президентът не си е сътрудничил с Кремъл и че не е извършил криминални действия.

Въпросът, който остава без отговор е дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства правосъдието. Сред страниците могат да се открият 10 случая на потенциално възпрепятстване на правосъдието, като един от тях е уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми.

Но при липса на присъда, интерпретацията е оставена на законодателите и на обществото.

От Белия дом през изминалата нощ побързаха с коментарите, като съветникът Келиан Конуей каза, че Тръмп е уволнил Коми не за да попречи на разследването, а защото е имал право да го направи.

Опонентите на президента обаче искат да чуят повече, като председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джерoлд Надлър поиска специалният прокурор Мълър да се яви пред комисията му в Конгреса възможно най-скоро.

И ако за държавния глава публикацията е „край на играта“, за противниците му, за демократите това е присъда за поведението на Тръмп като президент.