Докато БПЦ спи, Сръбската църква възобновява диалога с Македонската

Конкретна информация за началото на преговорите и за състава на преговарящите засега няма

Архиерейският събор в Сърбия

Архиерейският събор в Сърбия

Докато Българската православна църква не признава автокефалността на македонската, сръбските отчета не си губят времето. Архиерейският събор на Сръбската православна църква, който заседава тези дни в Белград, включи в дневния си ред въпроса за Македонската църква. Вчера сръбските архиереи решиха диалогът с нея за намиране на решение за нейния статут да бъде възобновен. Конкретна информация за началото на преговорите и за състава на преговарящите засега няма, съобщава Dveri.bg.

Тези преговори трябваше да бъдат възобновени след 12-годишно прекъсване през 2015 г. (виж тук) след освобождаването от затвора на архиеп. Йоан (Вранишковски), който носи титула „Охридски архиепископ и Скопски митрополит“ към СПЦ. Това беше условието, което Сръбската църква постави за възобновяване на преговорите. Досега СПЦ настояваше тези преговори да стъпят на т. нар. "Нишко споразумение" между двете църкви, което признава единствено автономен статут на Македонската църква в рамките на Сръбската патриаршия. Такова решение за Македонската църква обаче е неприемливо и тя настоява да има автокефален статут, за да е независима от Сръбската църква.

Преди дни Св. Синод на Вселенска патриаршия публикува официално съобщение, че в дневния ред на последното му заседание е присъствал и македонският църковен въпрос. „Македонската православна църква, която пребивава в схизма, се е позовала на правото на апелация пред Константинополска патриаршия“, заявиха от Фенер. Въпросът там беше разглеждан неофициално още по-миналата зима след новината, че БПЦ обсъждала предложението на МПЦ да й предостави автокефалия. Тогава по неофициална информация Вселенската патриаршия се била ангажирала да намери решение, удовлетворяващо Македонската православна църква, но около трудностите с Украинската православна църква македонският въпрос беше „замразен“. Патр. Вартоломей заяви само, че не може да се правят преки паралели с църковната ситуация в Украйна и решението няма да копира украинското.

Новото официално споменаване на македонския проблем от страна на Вселенска патриаршия, както и вчерашното решение на Сръбската патриаршия несъмнено имат връзка и говорят за активизиране на процеса за преодоляване на църковната схизма, в която пребивават гражданите на Република Северна Македония през последния половин век.