Договорът за продажбата на ЧЕЗ е бил подписан днес

Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием, обяви купувачът в съобщение до медиите

След като от началото на деня темата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ не слиза от политическата сцена и струваше оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, в края на деня купувачът "Инерком България"ЕАД обяви официално подписването на сделката. Цената, на която се придобива бизнес за близо 2 млрд. лв., не се посочва. По неофициална информация на "Капитал" става дума за 320 млн. евро.

Посочва се, че договорът е подписан днес, а процедурата, която привлякла множество международни участници, се провела съгласно законите на Чехия (каквато теза застъпи и енергийният министър Теменужка Петкова, когато по-рано обяви, че подава оставка - бел. ред.). Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана. Посочва се, че се чака одобрение само от Комисията за защита на конкуренцията. По-рано през деня Теменужка Петкова обяви, че сделката ще бъде проверена и от Комисията за финансов надзор (заради това, че обект на сделката са и публични компании - бел. ред.) и Комисията за енергийно и водно регулиране. Различни политици настояха с нея да се заеме и ДАНС.

Дружествата, обект на сделката са: "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи" ЕАД, "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД и "Бара Груп" ЕООД.

Гордеем се, че придобиваме ЧЕЗ

"Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием. Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката", обявява купувачът в съобщение до медиите. В него се допълва, че намерението му е за отговорно отношение към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите и партньорите.

"Ангажирани сме да работим прозрачно, изцяло в интерес на българските потребители, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея", казва Гинка Върбакова, собственик на дружествата от групата на "Инерком", цитирана в съобщението.

Допълва, че продавачът на активите е направил задълбочено проучване на кандидата. От съобщението се разбира, че консултанти по сделката са адвокатска кантора Allen and Overy, Адвокатско съдружие "Спасов и Братанов", а финансов консултант Mane Capital.

От търговията до жиците

След като редица политици изразиха съмнения за това, че е възможно компания с оборот от 50 млн. лв. придобива бизнес за поти 2 млрд. лв. компанията - "Инерком България" сега уточнява, че е създадена през есента с цел участие в покупката, но че е част от по-голяма група компании, които се развиват повече от 10 години в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Допълва се, че цялата информация за собствеността е прозрачна.

"Инерком" развива фотоволтаични проекти с обща инсталирана мощност от 100 МВт. Те включват 6 действащи централи с капацитет от 23 МВт и проект за 80 МВт централа, която ще функционира изцяло на пазарен принцип, се посочва още в съобщението.

По информация на "Капитал" Гинка и Славчо Върбакови от Пазарджик започват бизнес делата си с търговия преди 2003 г., когато следват строителния бум и изграждат няколко жилищни и офис сгради в Пазарджик. Към 2008 г., когато се приемат целите за дял на енергията от възобновяеми енергийни източници и държавата предлага гарантирано изкупуване на произведения от такива централи ток на висока цена, те се насочват към фотоволтаиците.

От преди почти половин година "Инерком" ЕООД има договор за саниране на блок в Пазарджик за 1.6 млн. лв. В пазарджишки сайтове има информация, че общинските паркинги се държат от компания на Върбакови. В "Капитал" през 2000 г. е цитиран списък на компании, които са разследвани за фиктивен трафик към т.нар. импулсни телефони, в който фигурира ЕТ "Славчо Върбаков" - Пазарджик.