Тегленето на жребия за световното по футбол в Русия ще събере днес в Кремъл 1300 души

На церемонията ще присъства и Путин, водещ ще бъде бившият английски национал Гари Линекер

Жребият за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. ще бъде изтеглен днес. Сто деветдесет и три дни преди първия съдийски сигнал на стадион "Лужники" участниците ще разберат своите съперници в груповата фаза на шампионата.

Двадесет и първият мондиал в историята ще се проведе от 14 юни до 15 юли на 12 стадиона в 11 града - Москва, Санкт Петербург, Калининград, Казан, Нижни Новгород, Самара, Волгоград, Саранск, Ростов на Дон, Сочи и Екатеринбург.

Тегленето на жребия стартира в 17.00 часа българско време. Церемонията ще се проведе в московския Кремъл, като ще бъде предавана пряко по БНТ 1 и БНТ HD, както и в официалния сайт на ФИФА.

За шести пореден път световното първенство ще бъде с 32-ма участници. До шампионата в Русия достигнаха 14 отбора от Европа, по пет от Южна Америка, Африка и Азия и три от Северна Америка.

Те са поставени в четири урни на базата на позицията си в световната ранглиста и ще бъдат разпределени в осем групи. Първите два тима от всяка група ще се класират за директните елиминации, които стартират с фазата на осминафиналите.

Кои са финалистите

Русия ще бъде водач в група А, а останалите отбори в първа урна са световният шампион Германия, европейският първенец Португалия, носителят на рекордните пет световни титли Бразилия, Аржентина, Белгия, Полша и Франция.

Световният първенец от 2010 г. Испания попадна във втора урна, което дава предпоставки за оформянето на много силна група. Компания на "фурия роха" във втората урна правят Англия, Перу, Колумбия, Швейцария, Мексико, Уругвай и Хърватия.

В трета урна попадна единият от двата дебютанта - Исландия. Останалите отбори в тази урна са Дания, Коста Рика, Швеция, Тунис, Египет, Сенегал и Иран. Другият дебютант - Панама, е в четвърта урна заедно със Сърбия, Нигерия, Австралия, Япония, Мароко, Южна Корея и Саудитска Арабия.

Едно от условията в жребия е да няма повече от два отбора от Европа в една група. Останалите конфедерации могат да имат само по един представител във всяка от групите.

Кой ще участва в церемонията

Водещ на церемонията ще бъде бившият английски национал Гари Линекер. Негова партньорка ще е руската журналистка Мария Командная, която коментира спортни събития за "Фокс спортс", "Мач ТВ" и радио "Москва FM".

Асистентите в тегленето на жребия ще са звезди от близкото и далечното минало като Диего Марадона, Гордън Бенкс, Лоран Блан, Кафу, Карлес Пуйол, Диего Форнал и Фабио Канаваро, както и вицепрезидентът на Руския футболен съюз Никита Симонян.

Една от големите въпросителни беше дали президентът на Русия Владимир Путин ще присъства на церемонията. В четвъртък беше потвърдено, че той ще бъде част от събитието в Кремъл, което ще събере над 1300 души.