Днес почитаме Покръстителя на българския народ

В Голямата базилика в Плиска ще бъде осветен паметник на св. цар Борис I Михаил

Днес православната църква почита свети цар Борис-Михаил - Покръстител на българския народ. Освен че утвърждава християнството като официална религия у нас, Борис Първи има и ключова роля за развитието на книжовната дейност. Именно той приема в България учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий, с които създава Охридската и Преславската книжовни школи.

Свети цар Борис-Михаил бил родственик на св. Мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император - Михаил.

Кръстили се болярите и целият народ в 865 година. След смъртта на светите Кирил и Методий, учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност.

Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимир и се оттеглил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкият син Симеон.

Публикувано във факти.бг: Борис се върнал в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".

В Голямата базилика в Плиска днес ще бъде осветен паметник на св. цар Борис I Михаил. Имен ден празнуват всички с имената: Борис, Боряна, Борил, Борислав и Борислава.