Днес на световното: Проклятието на световния шампион надвисна над Бундестима

Германия поема към спасителен курс, Швеция не е прескачала третото си място от Мондиала в САЩ през 1994 г.

Мануел Нойер

Мануел Нойер

След само един мач на световното първенство Германия е поставена в непозната ситуация – да се бори за това да прескочи груповата фаза. Проклятието на световния шампион надвисна над Бундестима заради загубата в първия двубой срещу Мексико. В десетия състезателен ден от световното обаче германците ще търсят първа победа срещу Швеция, която да ги върне в битката.

Двубоят е в 21 ч. в Сочи на стадион "Фищ", а прогрмата предлага още два двубоя. В 15 ч. Белгия се изправя срещу Тунис, а в 18 ч. е другият мач от групата на Германия между Южна Корея и Мексико.

Дните между загубата от Мексико и предстоящия двубой с Швеция бяха изпълнени с напрежение за германците. Стигна се дори до кризисна среща между играчите, треньора Йоахим Льов и главния мениджър Оливер Бирхоф.

"Девет години съм бил в отбора, но никога не съм чувал подобни думи. Не говорим за обиди или нещо страшно, а за разговор, който да ни разтърси и да се събудим. Казахме си много истини с една единствена цел – да играем по-добре в събота", каза капитанът Мануел Нойер.

Преди няколко дни планираната пресконференция на Бундестима закъсня с 50 минути заради срещата в лагера на отбора.

Смята се, че част от играчите са поискали от Льов да извади колегите им, които се представиха слабо срещу Мексико. Един от играчите, заради които треньорът е под напрежение е Месут Йозил. Почти сигурно Сами Кедира също ще бъде изваден за сметка на Илкай Гюндоган или Леон Горецка, а Юлиан Дракслер ще направи място за Марко Ройс.

В историята си Германия никога не е отпадала в групова фаза на световни първенства, но е заплашена от подобно нещо, в случай че загуби от Швеция. Срещу германците е и статистиката им на световни от 1994 г., която сочи че те не се представят успешно във вторите мачове от групата. В тях Бундестима е с баланс от една победа, четири равенства и една загуба.

Срещу Швеция обаче традициите са на страната на Германия, която има осем победи и само една загуба в 12 мача с "Тре кронур".

Победа на Швеция обаче ще прати скандинавците на осминафинал. Те не са прескачали групата от третото си място на Мондиала в САЩ през 1994 г.

В другия мач от група F Мексико се изправя срещу Южна Корея в идентична ситуация. Мексиканците, които хвърлиха бомбата срещу световния шампион мечтаят за участие в директните елиминации.

Освен това "ацтеките" пазят добри спомени от мачове срещу Южна Корея, след като в последния им мач на световни финали през 1998 г. Мексико спечели с 3:1.

Мексиканският състав се намира в серия от шест поредни класирания на осминафинал, след което не може да го прескочи. От 1994 г. "ацтеките" неизменно са сред най-добрите 16, а не са отпадали в групите от 40 години (в Аржентина през 1978 г.).

"Ще подходим разумно, но без притеснение. Всички в отбора знаят цената на една победа над Южна Корея. Това обаче е добър отбор, един от най-силните в Азия", каза треньорът на Мексико Хуан Карлос Осорио.

Нова загуба на Южна Корея изхвърля азиатците от турнира. Те играха добре в първия си мач срещу Швеция, но загубиха с 0:1 след дузпа.

В група G Белгия и Тунис дават старт на битката при второто завъртане. Белгийците, които се справиха без особени проблеми с Панама (3:0) в първия си мач, гледат към осминафиналите.

Отборът беше обвинен, че е скучен, но треньорът Роберто Мартинес обяви, че няма против от подобни етикети.

"Ние сме на световно първенство, за да работим, а не за да пълним страниците на вестниците. Знам, че моите играчи са големи звезди в клубовете си, но на световно първенство това няма значение. Тук никой няма нищо гарантирано, нито една победа не се взима лесно", каза Мартинес.

Той обяви, че Белгия ще играе с мисъл за победа, за да диша по-спокойно. При Мартинес "червените дяволи" са много убедителни и имат само една загуба в 21 мача, което ги изстреля до третото място в световната ранглиста на ФИФА.

За предстощия двубой под въпрос за Белгия все още са Венсан Компани и Томас Вермален, които са с контузии.