Димитър Манолов: В протестите няма автентична гражданска енергия, те са привидни

Ролята на синдикатите не е да сваля правителства, а да се бори за социални политики, посочи още синдикалистът

Димитър Манолов

Димитър Манолов

Протестите в страната са повече привидност, а не носят автентична гражданска енергия. Така коментира протестите в страната президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той аргументира позицията си с факта, че недоволството на протестиращите е формулирано с твърде широки искания.

Като единствено автентични синдикалистът посочи протестите срещу Валери Симеонов, но изрази съмнението, че вицепремиерът е подал оставка заради протестите и предположи, че въпросът е бил вътрешнопартиен.

Лидерът на "Подкрепа" не за първи път посочва, че продължаваме да бъдем страната с най-ниските доходи и най-ниското качество на живот в ЕС - с най-ниски доходи и най-голямо неравенство, но за това не се говори, заяви Манолов и допълни, че паралел с протести във Франция не може да се прави.

Това е нещо автентично. Казваш, че има проблем, и насочваш протестна енергия. „Не можем да живеем нормално“ е твърде общо оплакване, а при ниска заплата се протестира пред работодателя си, допълни Манолов и продължи: Тези неща се борят по този начин. Този протест няма адресат. Кой ще ви повиши заплатата, ако не конкретният работодател? Много по-лесно и автентично е да му затвориш фабриката. За протестите има всякакви хипотези - дори участие на външни сили или да са организирани от самите управляващи, за да имат повод да подадат оставка. „Автентичонст не се вижда“, завърши той.

Димитър Манолов изтъкна, че ролята на синдикатите не е да сваля правителства, а да се бори за социални политики. Като пример той даде борбата на КТ „Подкрепа“ нощният труд да се заплаща повече.Ако синдикатите свалят правителство, ще угодят на неговите опоненти, но не и на тези, гласували за него, заяви още той.

През следващата седмица КТ „Подкрепа“ организира протест срещу идеята на ЕС „да се закрие българската въглищна енергетика“. Това по думите му са 150 000 работни места и 47% от произведената енергия в страната.

Утре имаме среща с Министерството на енергетиката и на околната среда, за да видим каква ще е позицията на България на предстоящата среща в Катовице, където ще се разискват тези неща, обясни лидерът на "Подкрепа".