Депутатите събориха ветото на Радев за КТБ

"Против" гласуваха само депутати от БСП и шестима от народните представители на ВОЛЯ

С гласовете на 129 депутати от ДПС, ГЕРБ и Обединени патриоти бе отхвърлено президентското вето в законопроекта на ДПС, с който за трети път бяха направени промени в закона за банковата несъстоятелност, целящи да прекратят вторичното ограбване на банката и да възстановят максимално средства в масата на несъстоятелността.

Против бяха само депутати от БСП заедно с шестима от ВОЛЯ, 40 на брой.

"Написахме писмо до министъра на финансите, с което го помолихме да ни съдейства с отговор на три въпроса чрез синдиците на КТБ, за да задоволим обществения интерес и да отговорим на призива на президента", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е вносител на промените в закона срещу вторичното ограбване на банката заедно с Делян Пеевски и Хамид Хамид.

И даде отговори на въпросите на Румен Радев относно извършените до момента от страна на КТБ заличавания, освобождавания на уредени в полза на банката обезпечения, като се посочва вида на обезпечението, вида и размера на му. Данните от ДПС са получили от финансовия министър Владислав Горанов. В отговор на тяхното писмо става ясно, че броят на заведените дела за прихващания е 205, а материалният интерес се изразява в над 1,174 милиарда лева. Стойността на заличените обезпечения в полза на КТБ са в размер на над 233 млн., каза още Цонев, цитирайки данните.

"Смятам, че тези цифри ще убедят президента, неговата администрация и обществото, че общественият интерес е много значим и си струва използването на този правен похват и отговаряме на мотивите на президента", обобщи Йордан Цонев.

Това е седмото президентско вето, което парламентът разглежда. То бе съборено миналата седмица и в правната комисия на НС.