Защо депутатите не чуха предупреждението на проф. Садовски за АЕЦ "Белене"?

А ето и мнението на един експерт, което не чуха. Това е акад. проф. д-р Александър Садовски

Снимка: faktor.bg

Мораториумът върху безумието АЕЦ "Белене" падна. С небивало скоро мнозинство -  172 гласа "за", 14 "против" и двама въздържали се. Против гласуваха единствено депутатите от ДПС.

"Народните представители" нямаха вид да допускат, че са извършили нещо съдбовно, за което един ден ще им се потърси сметка, видя репортер на  faktor.bg. Излязоха спокойни, а някои от тях дори самодоволни..., а срещу тях беше този скелет, поставен при палатковия лагер на майките на децата с увреждания, протестиращи срещу статута на рожбите си. Той спокойно би могъл да символизира и резултатите от днешното решение на Народното събрание, не дай, Боже. 

А БСП искат и държавни пари да вкараме, което вече е върховно безочие. Да си платим, за да се самоубием ли, другари? 

Дали "народните представители" помнят 4 март 1977 г., когато мощно земетресение нанесе големи щети и взе над 100 жертви в България - само на 10 км от мястото, където е площадката на АЕЦ"Белене"  в Свищов.

А ето и мнението на един експерт, което не чуха. Това е акад. проф. д-р Александър Садовски: 

"Изпратих до големите Началници следното:
Като експерт по Анализ на риска и загрижен гражданин на България си позволявам да Ви отправя това послание.
При разглеждане на въпроса за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене", считам за необходимо
да вземете предвид следните документи:

1. Моята статия "Пространствен Анализ на Земетресенията в България и съседните територии", в която заключавам, че
"Картата на Сеизмичен риск за България на USGS не е достатъчно подробна и подценява сеизмичната опасност в Северна България.
Ясно е, че въпреки всички мерки за безопасност в строителството, избраната строителна площадка на АЕЦ "Белене" не
осигурява резерв до 9 степен сеизмична сигурност."

2. Доклад на БАН от 1990 г., съставен от голям колектив учени, които правят извода: "че от енергийна, икономическа, техническа, сеизмична и социална гледна точка строителството на АЕЦ "Белене" е недостатъчно обосновано или неприемливо".

3. Материала АЕЦ „Белене” в системните изследвания по развитие на българската енергетика от ст.н.с дтн. Пламен Цветанов, в който се заключава:
"България, следва да продължи с 15-17 години експлоатацията на модернизираните и многократно положително оценявани блокове пет и шест на АЕЦ „Козлодуй” и да ориентира ядреното си развитие към реактори от 4-поколение".

4. НЕЗАВИСИМА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТА АЕЦ „БЕЛЕНЕ”
от Института за пазарна икономика, в която се привеждат изчисления за приходите и разходите
при построяване и експлоатация на АЕЦ "Белене".
"Изводът от тези изчисления е, че АЕЦ Белене категорично носи значително повече разходи, отколкото приходи за държавния бюджет. „Цената” на АЕЦ – инвестицията плюс системните разходи, както са дадени в таблица 3 - ще е между 4 200 и 4 300 евро на домакинство, за посочения период.
Около 5 000 домакинства на засегнатите от затварянето на мощности или ограничаването на капацитета на ТЕЦ, ВаЕЦ и Мини „Марица-Изток” ще понесат загуби в непосредствено бъдеще, преди и веднага след включването на АЕЦ „Белене” в експлоатация."

Моето становище съвпада с изводите посочени в изброените материали, които Ви изпращам и считам, че възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" нарушава националната сигурност и заплашва с катастрофа цяла Северна България.
Поради горните съобръжения Ви призовавам да отхвърлите предложението за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене".
Може би е уместно да се състави комисия от експерти по ядрена енергетика, които да обсъдят възможността един от закупените вече реактори за АЕЦ "Белене" да се монтира на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където сеизмичният риск е значително по-малък и разходите за това ще бъдат минимални.

С уважение,
Александър Садовски".