Ден на света великомъченица Параскева от Икония

Църквата отбелязва паметта и на св.мъченици Тарентий и Неонила и на преподобни Стефан Саваит

Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица. На нея са посветени и много храмове. Редно е обаче да различаваме

- преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска, живяла в X-XI век (чествана на 14 октомври). 

- преподобномъченицата Параскева Римлянка (26 юли), живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята.

и

- великомъченицата Параскева Иконийска, родом от Икония (Мала Азия), отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения също с меч по време на гонителя Диоклетиан през 303 година.Параскева се родила в семейството на благочестиви християни от Икония, Мала Азия. Била единствена дъщеря и наследила голямо богатство. Но християнската й добродетелност я правела безразлична към земните блага и изкушения. Затова девойката се отдала на скромен и смирен живот. Раздала наследството си за дрехи на голите, за храна на бедните и гладните, за подслон на странниците.

Това предизвикало злоба и ненавист у съгражданите й езичници. И когато през 303 г. започнали гоненията срещу християните, заловили Параскева и я изпратили на съд, за да отговаря за делата си. Но съдията бил запленен от красотата на девицата. Опитал се с благо думи да я склони да се отрече от вярата си. Поискал я за своя съпруга. Боголюбивото момиче било готово на всякакви страдания, но не и да престъпи Божиите закони. Разгневеният съдия заповядал да бият жестоко непокорната християнка. А Бог лекувал раните на мъченицата и й давал необикновена сила.

Един ден неочаквано за всички Параскева пожелала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае. Но вместо това тя с поглед и молитва съборила идолите и те се разпилели.

Обезумял от безсилие, съдията заповядал да изгорят мъченицата на клада. А когато видял как огънят гали полумъртвото й тяло, наредил да отсекат главата на мъченицата с меч. Така завършил славният живот на св. великомъченица Параскева.

Църквата отбелязва паметта и на св.мъченици Тарентий и Неонила и на преподобни Стефан Саваит. 

Имен ден празнуват: Параскева, Лъчезар, Лъчезара.