"Демократична България" атакува в съда рестарта на АЕЦ "Белене"

"Демократична България" е внесла поредна жалба срещу второто решение на Министерския съвет за подновяване на проекта АЕЦ "Белене". Това съобщиха от пресцентъра на обединението.

"Ние заявяваме, че няма да допуснем отново милиарди левове да бъдат платени от българския данъкоплатец, в покриване на корупционни схеми и открита кражба през този морално остарял, екологично опасен и икономически нецелесъобразен проект", се казва в съобщението. 

Решението на парламента от 2012 година за налагане на мораториум не е отменено и действа, а мотивите за приемането му са валидни и днес, напомнят от "Демократична България". И допълват, че въпреки изричното запитване от Европейската комисия правителството на България не е дало ясен отговор къде и по какъв начин ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво. "Напомняме, че обжалваме и първото решени е на МС и отнесохме въпроса до Европейския парламент, където предстоят серия от срещи и събития, с които ще търсим подкрепа против проекта на европейско ниво", пише в текста.