Делян Добрев: В сделката с ЧЕЗ няма заплаха за националната сигурност

Погрешно е да се мисли, че цената на тока ще скочи двойно заради новия собственик, убеден е депутатът от ГЕРБ

Делян Добрев

Делян Добрев

Сделката за българските активи на ЧЕЗ не застрашава националната сигурност. Това каза в отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, цитиран от БТА.

По-рано днес президентът Румен Радев свика съвета по национална сигурност по темата. Добрев обаче напомни, че преди седмица всички служби са били изслушани в Комисията по енергетика, където са заявили, че нямат притеснения по сделката.

След като миналата седмица коалиционният партньро на ГЕРБ - Обединените патриоти, внесоха законопроект, който задължава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се произнася по сделки, включващи активи на доставчици на ток, електроенергия и газ, по аналогия на БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), които се произнасят при сделки на поднадзорните им лица, Добрев посочи, че трябва да се прави разлика между трите регулатора. Той обясни, че има разлика между КЕВР и ЕРП-тата, тъй като ние нямаме спестовни сметки в ЕРП-ата, ние нямаме наши пари, които ЕРП-ата държат. ЕРП-то просто предоставя услуга на населението и тази услуга е силно регулирана от страна на регулатора по отношение на качеството и цената на услугата", допълни Добрев.

Той изтъкна, че в закона изрично са разписани текстове, които при нарушаване на снабдяването или лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на собственика активите и да назначи особен управител. "Това сигурно е единственият закон, в който можеш да влезеш в една частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР, за да гарантираш, че услугата се изпълнява качествено", добави Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента е убеден, че цената на тока не може да се увеличи двойно, ако дойде нов собственик, защото тя се определя от регулатора. Според него енергийният бизнес у нас е силно регулиран.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изрази скептична позиция по темата за бързи промени в Закона за енергетиката и доколко така биха могли да се променят условията, при които се разрази скандалът с ЧЕЗ.

"На този етап с един-единствен текст тази промяна не може да бъде разработена и работеща, а за да бъде работеща, е необходимо тя да бъде продължена с избирателно придружаване на критериите, по които се произнася комисията", изтъкна Иван Иванов пред журналисти на въпрос какво би направил, ако влязат в сила промените в Закона за енергетиката, предлагани от "Обединени патриоти".

Според него в закона трябва да се разпишат задължения на всички други органи, които могат да се произнеса за подписване на сделката за ЧЕЗ.

Той добави още, че щом президентът е преценил, че трябва да се свика КСНС, значи това е изключително важен въпрос за националната сигурност на България.

"Ние не сме членове на КСНС", каза още Иванов.