Дъждовете ще продължат още поне едно денонощие, най-силно вали в Родопите

НИМХ обяви оранжев код за Смолян, Кърджали и Хасково

Ситуацията в страната след проливните дъждове се нормализира, сочат данните на МВР към 18 ч. в събота. Бедствено остава положението само в едно село в Кюстендилско, а най-интензивен е бил дъждът в Родопите. Валежите се очаква да продължат още поне едно денонощие.

В село Кирково, Кърджалийско са паднали над 200 литра вода на квадратен метър. На прохода Петрохан количеството е било 107 литра на квадратен метър. В София в по-ниските квартали валежите са били 30 литра на квадратен метър, а във високите са достигнали 90 л на квадратен метър, съобщи "Нова телевизия".

В неделя проливните дъждове ще продължат в някои области. Прогнозата на НИМХ БАН за оранжев код е за Смолян, Кърджали и Хасково.

Една жертва и двама ранени при свлачище

Един мъж е загинал, а други двама са ранени, след като свлачище помете ловна хижа в района на село Долен в Родопите. В резултат на проливните дъждове от последните дни скална маса се е свлякла върху хижата, където в момента на инцидента е имало осем ловци. Те са се оказали притиснати от земната маса. Двама пострадали мъже са били откарани в болницата в Кърджали. Единият е с политравма, другият - със счупен крак. И при двамата няма опасност от живота, уточнява телевизията. Третият мъж е починал в линейката.

В София и Перник - сигнали за наводнени мазета и пътища

В София ситуацията в Мало Бучино, където в петък се беше скъсала дига, е нормализирана, но наводнен остава участък от бул. "Европа", по който движението се осъществява в една лента. До 18 ч. пожарната в София е реагирала на над 80 сигнала за наводнени мазета и пътни участъци. Извършени са 60 отводнявания и 15 технически помощни дейности. Продължават усилията на екипите на пожарната при яз. Суходол, където с три помпи се работи за сваляне на нивото на водоема. Друг критичен участък където са разположени екипи на пожарната е река Искър в района Нови Искър, където нивото на реката е високо.

В оперативния център на пожарната в Перник са постъпили над 8о сигнала за наводнени мазета и пътни участъци, като са отработени 37 от тях.

Бедствено положение остава в едно село

Частично бедствено положение беше бявено в кюстендилското село Гърляно. Там се е наложила евакуацията на около 50 души, съобщи Би Ти Ви. Нивата на реката, излязла от коритото й, са се понижили, но все още тя остава бурна. Две постройки са срутени има и отнесен мост. От МВР съобщиха, че е направена организация за следене на критичните участъци на реката.

В Югозападна България има евакуирани хора

В Югозападна България валежите засегнаха домове и наложиха евакуация на хора. Дигата на река Глазне преля, като засегна земеделски земи и курортното село Баня край Разлог.

Възрастно семейство от Дупница е било евакуирано тази сутрин след като минаващата през града река Джерман преля и отнесе подпорна стена на къща на улица "Благой Болярин". Те са настанени при свои близки, съобщи зам.-кметът Крум Милев. По думите му водата е отнесла и половината двор на фамилията. Мъжът и жената не са пострадали.

В село Самораново има скъсан напоителен канал, но пострадали хора и къщи няма. На 9 сигнала за наводнени къщи и дворове са се отзовали от ВиК. 3 къщи са били залети от кална маса в село Блатино, съобщиха от Кризисния щаб в Дупница. На място има техника на водното дружество, която участва в разчистването им.

Възрастна двойка е евакуирана и в пернишкото село Негованци. Там има 10 сериозно наводнени къщи, а в три от тях има вода над 1,5 метра. Това съобщи кметският наместник на селото Емил Йорданов. Отводнителни работи текат в още 20 къщи от селото.

В ранния следобед вътрешният министър обяви, че ситуацията е овладяна напълно. "Всичко е под контрол, благодарение на превантивната дейност на правителството", заяви Валентин Радев. Той уточни, че сериозни проблеми с пътищата и електроснабдяването в страната няма. За Софийска област притеснения създавало само оттичането на река Искър, но се очаквало до утре проблемът да не стои, обобщава "Дневник".