Даниел Панов: Не може кметове от БСП, които получават средства, да напускат УС на НСОРБ

За своите 22 години НСОРБ е доказала независимостта си, заяви кметът на Велико Търново

Инж. Даниел Панов

Инж. Даниел Панов

Няма драма с постановленията на Министерски съвет и не може кметове от БСП, които получават средства, да напускат УС на НСОРБ. Това каза пред журналисти председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Община Велико Търново инж. Даниел Панов във връзка с напускането на членовете на УС на НСОРБ от БСП, предаде "Фокус".

„Не един път е излизал анализ от много национални медии и телевизии, където става въпрос за разпределението на постановленията на Министерски съвет. В тези 130 общини, които колегите от БСП казват, че са на ГЕРБ, живеят 5,2 млн. жители. А в общините, в които те са кметове, са 560 хил. жители“, заяви инж. Панов и посочи, че съотношението на средствата, които са раздадени с постановление, е точно 1 към 10.

„Колегите кметове от БСП в България са не повече от 40. Втора политическа сила в местната власт са всички онези, които са издигнати от независими сдружения и НПО – това са 50 души, които са втора политическа сила. Тези хора са получили по-малко от колегите от БСП. Според нас няма драма с постановленията. Може би активността на някои от кметовете и проектите, които те правят и реализират в своите общини, не стигат от министерствата или до други държавни институции. Но има политически натиск, защото не може кметове от БСП да получават средства и в същото време да подкрепя тази декларация“, каза още инж. Панов.

Той посочи, че членовете на НСОРБ винаги са били единни в решенията си и са защитавали интересите на българските граждани. „Не трябва политическите централи да се намесват в НСОРБ, тъй като то е неправителствена организация, която за своите 22 години е доказала независимостта си“, заяви инж. Панов.