Валери Симеонов: Ще проверяваме с какво имигрантите са полезни за България, преди да им даваме гражданство

Вицепремиерът обеща директна авиолиния от страната ни до Одеса

Валери Симеонов

Валери Симеонов

"До Коледа ще бъде пусната директна самолетна линия до украинския град Одеса. Полетите ще се изпълняват два пъти седмично". Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на днешния парламентарен контрол.

Той обаче не уточни от кой български град ще летят самолетите. По думите му подобна линия е необходима заради българската диаспора в Украйна и Молдова. Именно от там са дошли стотици работници, които са помогнали летният сезон да премине спокойно и да няма сериозна липса на кадри по морето. Симеонов обясни, че представители на българската диаспора ще получават гражданство с приоритет. Освен това работодателските организации трябвало да помислят как по-лесно да назначават такива хора на работа. 

"Ще разработим политика с какво потенциалният имигрант може да е полезен за България и до колко е способен да се интегрира. Чак тогава ще помислим за даване на гражданство. Процедурата по даване на гражданство пък ще бъде сведена до 6 месеца до края на годината", каза още Симеонов.

Вицепремиерът допълни, че не е доволен от демографското състояние на страната. Той уточни, че няма статистика колко са децата в България, чиито родители работят и живеят в чужбина. По думите му подобни деца са рискови и именно заради това ще се помисли за начин, по който да бъдат преброени,