Да пием или да не пием лекарства с изтекъл срок?

Значи ли нещо крайната дата на годност?

Големият въпрос тук е – медикаментите притежават ли срок на годност? Представете си следната ситуация. След цял ден по задачи се прибирате у дома, носейки със себе си силно главоболие. Отваряте с надежда рафта с лекарства, за да разберете само, че аспиринът е с изтекъл срок на годност вече от година. В задачата се пита: ще го вземете ли, или не? Ако сте отчаяни и посегнете към хапчето, това фатална грешка ли ще се окаже, или просто ще продължите с нетърпимото главоболие?
 
Ако се сблъсквате с тази дилема, не сте сами! Публикация в Psychopharmacology Today обаче предлага някои съвети. Оказва се всъщност, че датата на лекарствените опаковки наистина означава нещо, но може би не е точно това, което си мислите. През 1979 г. излиза закон, според който производителите на лекарства трябва да индикират валидността на своите продукти. Това е датата, в рамките на която производителят все още може да гарантира ефикасността и безопасността на лекарството.

Според някои изследвания от страна на Американската администрация по храните и лекарствата, около 90% от 100 лекарства, изхвърляни от военните служби на САЩ на всеки няколко години, са годни за употреба дори 15 години след изтичане на срока за годност. С други думи, вярно е, че ефективността на едно лекарство може да намалее с течение на времето, но голяма част от първоначалната му сила остава дори десетилетие след посочената дата.
 
С изключение на нитроглицерина, инсулина и течните антибиотици, повечето медикаменти са толкова дълготрайни, колкото тези, тествани от военните. Поставянето на лекарството на хладно в хладилника ще му помогне да остане в сила по-дълго време. Как да си обясним при това положение датата, която виждаме на опаковката?
 
Винаги можем да търсим лошите намерения и да допуснем, че индустрията поддържа по този начин джобовете си пълни. Но можем и да сменим перспективата: датите са толкова консервативни, за да сте сигурни, че получавате оптималното от лекарството, което сте закупили. И наистина – ако един производител на лекарства трябва да тества лекарствата в продължение на по-дълги периоди, това би забавило разработката на нови и подобрени версии.
 
(puls.bg)