Д-р Сотир Марчев: За кардиолозите солта е като поледицата за травматолозите

Имаме едно-единствено време - астрономическото, трябва да изберем него, убеден е кардиологът

Д-р Сотир Марчев

Д-р Сотир Марчев

Кардиологът доц. д-р Сотир Марчев коментира пред БНТ условията, при които ще се състезават олимпийците в Пьонгчанг. Очаква се това да е най-студената Олимпиада.

"Има един грешен термин. Това е терминът "глобално затопляне". Верният термин е "промяна в климата". Всяка баба на село ще ви каже, че сега климатът не е такъв, какъвто е бил през нейната младост. С тази глобална промяна на климата виждаме ситуации като топлото време у нас през тези месеци,от една страна, и незапомнени студове в Америка и Канада, където изживяват една от най-тежките си зими в историята. Пьонгчанг ще бъде, оказва се, най-студената олимпиада в човешката история."

Според лекаря, адаптацията към горещото време става за 2 седмици, адаптацията към студено време става за 4 седмици. Който се е подготвил предните 4 седмици, да се аклиматизира, да е бил по пистите, на студено, ще има предимство. Екстремните студове дават предимство на по-едрите спортисти. По-едрите хора ще издържат повече на студ, защото температурата се създава в средата на тялото. Но всичко е въпрос на лични особености и тренировки. Спортистите с по-къси кайници също издържат овече на студ. 

Американците например ще ходят с канадки с нагревател, българските няма да имат такова нещо, пошегува се д-р Марчев.

Той сподели още, че по-топлото време по-малко натоварва сърцето. През зимата кардиолозите имаме повече работа не само заради студа. Много хора през зимата се обездвижват, хранят се повече, хапват солени храни. За нас, кардиолозите, солта е като поледицата за травматолозите. Отваря ни се работата.

Кардиологът коментира и смяната на часовника два пъти в годината. "Всяка една клетка от нашето тяло има свой биологичен часовник. Това доказаха Нобеловите лауреати миналата година. Много е трудно да ги синхронизираме всички клетки два пъти годишно. Смяната на часовника предизвиква само стрес. Имаме си достатъчно стрес, защо трябва да имаме още два пъти допълнително стрес със смяна на часовника, без да е доказан финансовият ефект."

Според д-р Марчев, отнемането на 1 час сън се отразява негативно на сърцето. Ввата дни за адаптация са отчетени и с максимален брой катастрофи. Личното мнение на лекаря дали да остане зимното или лятното часово време е: "Има едно-единствено време - това е астрономическото. Трябва да изберем него."