Иван Кокалов: Протестът на медицинските сестри не е възникнал спонтанно

Зад тази идея застана синдикат от една партия, заяви вицепрезидентът на КНСБ

Иван Кокалов

Иван Кокалов

Ще има протести, разбира се, няма да ги спрем - те няма да работят, ако няма натиск. Това заяви във "Всичко коз" по Канал 3 медицинската сестра Мая Илиева, на която опонира д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, според когото протестът е предизборна политическа поръчка.

"За политическата поръчка е мое лично мнение - зад тази идея застана синдикат от една партия. Това е предизборно и никой не може да ме убеди, че този протест е възникнал спонтанно", каза д-р Кокалов и добави, че ако преговорите със здравното министерство не се увенчаят с успех, синдикатите ще организират национална стачка. 

"Аз не съм против протеста за заплати - но сега сме на масата на преговорите, ако не стане, то ние ще стигнем до национална стачка и много по-голям протест тогава", заяви вицепрезидентът на КНСБ. 

Мая Илиева и д-р Иван Кокалов не бяха на едно мнение и по въпроса за финансирането на здравната система. "Пари има в здравната каса, има в здравеопазването, но според нас те не се разпределят правилно. Има санитари, които взимат повече от сестри", заяви Мая Илиева.
 
"Парите не достигат, аз съм в надзорния съвет на Здравната каса", възрази д-р Кокалов, според когото искането на сестрите за две минимални работни заплати е неизпълнимо към момента. "Две минимални заплати не получава никой, даже и половината лекари в България не получават толкова. Системата на здравеопазването е сложна, тя няма да се излекува с палатки, с протести. Ние копаем в една и съща нива, само че аз не съм екстремист", каза д-р Кокалов. "Две-три минимални работни заплати, това е 1120 лв. начална заплата - половината лекари работят за 800-900 лв. начална. Колко тогава ще искат лекарите: 2000-3000 лева?"
 
Той поясни, че поисканата от двата синдиката нова методика за разпределяне на допълнителното държавно финансиране е била обещана от министър Ананиев. "Нека да не противопоставяме съсловията - всичко е въпрос на възможности. Ние сме си поставили за цел през следващите няколко години значително да нараснат заплатите на медицинските специалисти, но няма как всички да получават еднакво", обясни вицепрезидентът на КНСБ, като изтъкна, че в България има 10-15-20 лекари, които получават 60 000 - 80 000 лв. месечно. "И в държавни болници има високи заплати - определени специалисти получават десетки хиляди, но аз не им завиждам", посочи д-р Кокалов.