Чудото сребърна вода

С нея се консервира водата на корабите за далечно плаване, космонавтите я пият по време на полет

В сезона на настинките и грипа всеки търси най-доброто лекарство – да е ефикасно и задължително безвредно. Затова се обръщаме към народната медицина, хомеопатията, шуслеровите соли. И към едно средство, достъпно, евтино, безопасно, лесно за ползване и познато от векове – сребърната вода.

Нейните свойства на дезинфектант са известни още на римляните и елините, забелязано е, че свещениците по време на чумната епидемия не са се разболявали (държали са постоянно сребърни кръстове), децата не настивали при кръщаване (потапяли са ги в сребърни съдове), при епидемии хората са се хранели със сребърни лъжици.

Днес свойствата на сребърната вода са доказани научно и широко се използват. С нея се консервира водата на корабите за далечно плаване, космонавтите я пият по време на полет, използва се за консервант на минерални води, сокове, алкохол и дори мляко. И всичко това, защото е доказано, че спира растежа на над 600 вида бактерии, вируси, гъбички. В това число и най-често срещаните стрептококи, стафилококи и др. И то без да развиват резистентност към нея.

Сребърна вода може да се закупи от аптеките, както и да се приготви у дома със специални уреди.

Особено актуална е в този сезон, когато вирусите ни атакуват постоянно. Освен че повишава защитните сили (имунитета), сребърната вода може да се прилага при деца и възрастни като капки за нос, гаргари (при грип 3-4 пъти гаргара по 5 минути), жабурене на гърлото и устната кухина, за инхалации, за промивка на очите при конюнктивит. С нея може да се промиват и рани. 
Отличен ефект имат промивките с тампон и компреси със сребърна вода при кожни заболявания – акне, гъбички, брадавици, изгаряния (прилага се спрей със сребърна вода, продава се в аптеките), подсичане.

При гъбички на краката засегнатите участъци се намазват с тампон, напоен със сребърна вода, 3 пъти дневно и се оставят да изсъхнат. Същата процедура се прилага и за премахване на миризмата от краката и мишниците. Освен външно приложение сребърната вода може и да се пие.
За деца 1 ч.л. от готовия разтвор се разтваря в 20-30 мл вода и се пие три пъти дневно преди хранене, за възрастни дозата е една супени лъжица в същото количество вода. Пиенето се препоръчва при вътрешни заболявания  – гастрити, чревни болести (салмонела, дизентерия, вирусни ентерити, колити), подагра, бъбречни болести, артрит, алергии и т.н. Пие се най-много 20 дни, за деца седмица, a процедурата може да се повтори след пауза от 10 дни.

Твърди се, че сребърната вода е безвредна, но само ако не се прекалява, особено с пиенето! Натрупването на сребро в организма води да заболяване, наречено аргирия. Кожата се оцветява в синьо, зелено, лилаво или смес от тези цветове. Изключително неприятно, защото обикновено не се изчиства, дори да се спре вносът на сребро. Смята се, че за да се стигне до това, трябва да се изпият огромни количества колоидно сребро, което трудно се постига. Обикновено от аргирия заболяват хора, които се занимават с обработка на сребро, но има описан случай и на човек, заболял след прием на големи количества неправилно приготвена сребърна вода в домашни условия.

Затова, както с всяко нещо, и със сребърната вода не трябва да се прекалява, а да се спазват инструкциите на производителя. В листовките на повечето продукти разпространявани из нашата търговска мрежа пише, че среброто не е отровно и вредно за човешкия организъм и то няма да ни навреди дори и да прекаляваме с приема му. Това обаче категорично не е вярно!

Сребърната вода при кожни проблеми

Така както сребърната вода може да се използва за превенция срещу вируси, гъбички и бактерии вътре в организма, тя е напълно приложима и изключително ефикасна при третиране на някои кожни проблеми, при отворени рани и язви и различни конжи инфекции. Прилагането на обикновенните антисептици за промиване на рани и дезинфекциране засяга до голяма степен и живите клетки на тъканта в отворената рана например. Колоидното сребро убива само микробите в рамките на 6 минути, но не засяга околната тъкан.

При акне

В допълнение към диетата с ограничаване на захар, мазнини и шоколад, при наличието на акне е задължително няколко пъти дневно да измивате и почиствате кожата. Тук сребърната вода е незаменим помощник. Препоръчително е да я използвате след като сте измили кожата. Обтривайте и масажирайте лицето няколко минути с пръсти или напоен фин памучен тампон. Този вид тертиране може да се прилага през целия период на лечение на акнето, както и като превантивна мярка, за да избегнете появяването му отново. Един от най-често коментираните ефекти на сребърната вода е именно ефикастността при лечение на акне.

Порязвания, охлузвания и ужулвания

Нанесете директно върху засегнатия участък. Може да се дезинфекцира само с колоидно сребро или то да бъде използвано едновременно с друг медикамент.

При екземи и обриви на кожата

Нанасяйте сребърна вода директно върху проблемната област чрез леки втривания. Повтаряйте често, за да поддържате мястото влажно. След това превържете, като можете периодично да напоявате превръзката, за по-силен ефект. Не забравяйте да подменяте превръзката ежедневно и да пазите мястото от излишни замърсявания! 

При брадавици

Покрийте брадавицата с напоен памучен тампон със сребърна вода и отгоре залепете лепенка. Поддържайте тампона влажен колкото можете по-често. До няколко дни брадавицата трябва да изчезне. За по-големи брадавици може да отнеме и повече време.