Чудодейните "солни превръзки"

Солта изтегля течността от дълбоките слоеве на кожата заедно с вирусите и отровите

"В книгата «Чудодейната сила на солта» Николай Даников дава множество рецепти за лечение със сол на различни заболявания. Това познато и неизменно съпътстващо живота ни вещество може да ни помогне в лечението на множество заболявания.

Разтворът на сол има абсорбиращо действие, той поглъща течностите от тъканите, като същевременно еритроцитите, левкоцитите и живите клетки остават незасегнати. Солта, която поемаме с храната, задържа течностите в клетките и органите и я локализира там, където тя се намира, а солта, използвана външно (солни превръзки), поглъща водата от тъканите през кожата и лигавиците.

Важно е да знаем, че солните превръзки действат само върху болния орган или увреденото място, но при това солта прониква в дълбочина. Тя изтегля течността от тъканите, от дълбоките слоеве на кожата заедно с болестотворните микроби, вирусите, отровите и неорганичните вещества. Така че прилагането на солни превръзки при лечението на заболяванията спомага за обновяването и дезинфекцирането на течността в тъканите на увредения орган и спира патологичния процес. Положителен ефект може да се постигне в продължение на 10 дни. Запуснатият процес изисква по-продължително лечение.

Как правилно да поставим солната превръзка?

С медицинска цел се използва 10% разтвор на готварска сол (100 г сол на 1 л вода). Ако възнамерявате да лекувате черния дроб, бъбреците или задстомашната си жлеза, или да превържете главата си, най-добре е да използвате 8 – 9% разтвор на сол (80 – 90 г сол на 1 л вода). За да може концентрацията на готовия разтвор да се запази, той трябва да се съхранява в затворен съд. Най-добре е да се използва или дестилирана, или филтрирана вода. Поставянето на солна превръзка е толкова по-ефикасно, колкото тя е по-въздухопроницаема. Трябва да е направена от добър, хигроскопичен памучен плат (най-добре е да се използват често прани хавлиени кърпи или медицинска марля, сгъната на 8 – 10 пласта).
Преди да започнете да използвате солните превръзки, трябва да измиете с топла вода и сапун тялото си (болното място), а след процедурата – да избършете солта с топла влажна кърпа. По време на процедурата може да почувствате тръпки, затова трябва да напоите парчето плат с горещ до 70°С разтвор на сол и вода. Важно е да знаете, че превръзката не бива да е прекалено мокра, но не бива и да я изстисквате докрай. Времето за налагане е 10 – 15 часа.

Използване на солни превръзки при лечението на различни заболявания

Ако ви безпокоят хрема, синузит, фронтит или постоянно главоболие, преди лягане си направете превръзка през челото и тила. На другата сутрин хремата и безпокойството от главоболието ще са минали. Такава превръзка действа добре при високо кръвно налягане, воднянка, тумори. При това соленият разтвор трябва да е не повече от 8%. Ако при грип инфекцията е слязла в гърлото и бронхите, трябва да си направите превръзка на шията с 3 – 4 пласта мек тънък плат, а на гърба – 2 пласта влажен и 2 пласта сух плат за през цялата нощ. Освен това се препоръчва да плакнете носната и устната кухина няколко пъти дневно със солен разтвор, но с по-малка концентрация: 1,5 чаена лъжичка с връх на 250 мл вода. При склероза на съдовете в главния мозък е строго противопоказано да се прави превръзка.

– Ангина, ларингит, трахеит, възпаление на слюнчените и на щитовидната жлеза (гуша) се лекуват добре с марлена превръзка на 6 – 7 пласта (от широк бинт) около шията, напоена с 10% разтвор на сол, за през цялата нощ, а при главоболие се прави същата превръзка на главата. Двете ивици (или едната обща, удължена за шията и главата) се омотават с един малък бинт от марля. Долният край на превръзката на шията (за да не се подвива нагоре) се бинтова за тялото чрез поставяне на бинта през подмишниците на двете ръце и на гърба и завършва на шията, без да пречи на дишането.
– При пневмонии, бронхити, плеврити, емфизем, астма от инфекциозен произход, тумори на белите дробове превръзката с 10% разтвор се прави на целия гръб, задължително върху огнището на заболяването и дори по целия гръден кош (при мъжете) от две гофрирани кърпи, сгънати надве и напряко една на друга. Едната се напоява с леко затопления солен разтвор, поизцежда се (изцеденият разтвор се излива обратно в буркана, той не се разваля), върху влажната се поставя също такава суха, сгъната на две кърпа, и двете достатъчно плътно, но без да пречат на дишането, се бинтоват с два големи марлени бинта. Горната половина на гърба и раменният пояс се бинтоват във вид на осмица напряко през подмишниците на двете ръце, долната – с втория бинт около долната половина на гръдния кош. Бинтоването се прави по цялата повърхност на хавлиените кърпи. Курсът на лечение на процесите в белите дробове е 7 – 10 превръзки всеки ден, на тумора – 3 седмици, едната от които ежедневно, а останалите 14 превръзки – през вечер. Тези превръзки също се държат по 10 часа, докато изсъхнат.
– При холецистити, хепатити, цироза, гастрит и панкреатит превръзката от гофрирана кърпа е на 3 – 4 пласта напряко, на ивица, широка …компреси имат лековито действие и бързо възстановяват увредената кожа след натъртвания, кървене, язви, изгаряния и мазоли.
– Парни солни компреси. За направата на такъв компрес се използва торбичка със сол, нагрята до 50 – 70°С. Ако ви пари, сложете под торбичката хавлиена кърпа. На мястото, което трябва да бъде добре затоплено, върху торбичката се поставя восъчна хартия (или медицинска мушама, или парче кожа), като така се прави своеобразна местна сауна за болното място. В зависимост от случая компресът се държи от 10 (при козметична процедура) до 40 минути (лечебно затопляне на възпаленото или болезненото място). Солните топли компреси се използват за намаляване на болките при ревматизъм, подагра, ставни заболявания. При хронични болести, когато трябва да се предизвика размекване, разсейване и извличане навън на всякакъв род втвърдявания, описаната процедура се прави два пъти дневно.

Студени солни компреси

За направата на този вид компрес солта се поставя в парче или торбичка от тънък памучен плат и за няколко минути се държи в хладилната камера. Този компрес се използва за премахване на локализирана болка, предизвикана от разширяване на кръвоносните съдове (например главоболие, натъртване) и хипертрофирана травмирана тъкан (например разширени вени, ударено).

Компреси от сол и синап

За да си направите такъв компрес, смесете ситна сол със синап на прах в равни количества и ги поставете в сгънат на няколко пласта бинт или обикновено парче плат. Използвайте компреса при болки с различна локализация (артрит, радикулит) или за апликация на ходилата при лечение на простуда.
Зеленчукови солни компреси. Те се правят от зеленчукови обелки (зелеви листа, цвекло, моркови) и готварска сол. Зеленчуковите солни компреси помагат в борбата с болките и трудната подвижност на ставите. Действието им е двояко:
От една страна, солта изтегля от болните клетки неорганичните соли и шлаки, обезводнява болестотворните микроорганизми, а от друга страна, соковете от зеленчуковите обелки подхранват клетките с органични вещества. Такива компреси се поставят върху болната става ежедневно за по 5 часа. Обикновено се провеждат няколко курса на лечение по 7 – 10 дни с една седмица почивка. При обостряния и за профилактика може да се провеждат допълнителни курсове на лечение. По-продължителният компрес допринася за разсейването на хематомите, за извличането на шлаките от съединителната тъкан както в ставата, така и на други места, които чрез
болката сигнализират за запушване на капилярите.

Сок от черна ряпа 

300 мл, морска сол – 1 чаша, мед – 1 чаша, медицинска жлъчка – 1 чаша, спирт – 100 мл. Всичко се смесва в еднолитров буркан. Преди лягане потопете парче ленен плат във вряла вода, отцедете го, полейте го с получената смес и го сложете като компрес върху болното място, за да стимулирате обмяната на веществата. На сутринта, след като свалите компреса, избършете кожата с одеколон. Курсът на лечение трае 10 – 30 дни.
0,5 л винен оцет се разрежда с 1 л студена вода. Един пакет морска сол се смесва със същото количество речен пясък. Напоете хавлиена кърпа с оцетния разтвор и сложете върху болното място, ако имате солни натрупвания в областта между прешлените и изместване на прешлени, а отгоре поставете торбичката с морската сол и пясъка. При болки в кръста или над него, при болки в областта на шийните прешлени – 15 минути. Курсът на лечение трае 1 месец. След всяка седмица се прави почивка от по 3 дни.

„Солената риза” пречиства от шлаки

В народната медицина процедурата се използва за лечение на различни неврози, неврастении, нервно и физическо изтощение, простудни заболявания и дори при епилепсия. Освен това солната риза добре пречиства организма от шлаки и токсини. Знахарите смятат, че болестите и шлаките от организма бързо преминават към ризата. Лечителите я използват още и за магическия ритуал премахване на лоши магии, демони или уроки.

За да изпълните процедурата, трябва да облечете предварително накисната в концентриран разтвор на сол (5 – 7 лъжици на 1 литър вода) и добре отцедена риза. После да легнете, да се завиете добре и да лежите, докато ризата изсъхне напълно. Прави се вечер преди лягане. На сутринта тялото се изтрива със суха хавлиена кърпа, за да падне солта, и се облича чисто бельо.

„Солените” чорапи ще кажат „не” на простудата

Тази процедура е много ефикасна в самото начало на настинката. Вземат се тънки памучни чорапи, обръщат се наопаки и се намачкват в сол, смляна на прах. Така „посолените” чорапи се обръщат налице и се обуват. После човек трябва да легне, да сложи под ходилата си грейка и добре да се завие.
Солта на прах от „чорапите” създава лековит микроклимат за ходилата и стимулира рефлекторните зони. Освен това тези горещи апликации върху ходилата подобряват имунитета и общото здравословно състояние. Ефектът може да се засили, като сложим в „посолените” чорапи малко синапено брашно, смачкан чесън или сух чесън на прах, а така също лют червен пипер.

В случай че имате здравословен проблем и не сте успели да го решите в болница, използвайте солени превръзки. Този метод не е някаква сензация.