Чорба от пиле с прясно зеле и морска сол

Бистра и много вкусна, когато изстине

Дали да определим едно течно ястие като супа или чорба, въпросът никак не е лесен в нашия език. Не бихме нарекли някоя крем-супа чорба, нали? Ако пилешката чорба е застроена и топла, тя става супа. В тази рецепта е по-скоро чорба, понеже е бистра и много вкусна, когато изстине. Но никой ни би ви обвинил, че грешите, ако я назовете супа.

Необходими продукти за 4 порции:

2 пилешки бутчета
1 дафинов лист
1 ч. л. зърна черен пипер
1 морков, нарязан на кубчета
1 резен целина, нарязан на кубчета
1 глава лук, ситно нарязана
2 ч. ч. фино нарязано прясно зеле
4 домата, обелени и нарязани на малки кубчета
1 с. л. копър, ситно нарязан
2 с. л. зехтин
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 скилидка чесън, пресована
 морска сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Пилешките бутчета се измиват и се заливат с 2 л студена вода. Добавят се дафиновият лист, черният пипер, морковът, целината, лукът и се подправя с морска сол на вкус. Слагат се да заврат, огънят се намалява и се оставят да къкрят около 40 мин. или докато месото се свари.
2. Бутчетата се изваждат, охлаждат се, обезкостяват се и месото се нарязва на малки кубчета. Връща се в бульона, добавя се зелето и се вари 3 мин. Слагат се доматите и супата се вари още 10 мин. Добавя се копърът.
3. Смесват се зехтинът, магданозът и чесънът. Добавят се към супата и се сервира. Може да се поднесе и студена.

(menumag.bg)