Водата - най-сигурният начин да свалим стреса

Не е полезна свръх хидратацията, защото започваме да извеждаме всички полезни вещества, казва психологът Кремена Станилова

Човешкото тяло се състои от 70-75% вода и според изследванията дори минималната дехидратация влияе на процесите в него, каза в ефира на БНР психологът и психотелесен терапевт Кремена Станилова. Тя добави, че самата вода разнася хормоните и всички полезни вещества и е нормално, когато тялото има достатъчно вода, хормоните да достигат до съответното си предназначение:

"Интересно е, че хормоните и самото ниво на водата се влияят от нивото на стреса в организма. А какво е стрес? Стресът може да бъде външен и вътрешен. Външният стрес са всички събития, които ни се случват отвън и предизвикват съответните стресови реакции с отделяне на висок кортизол, който е хормонът на стреса. Но имаме и вътрешен стрес, който е продиктуван от това как се чувства тялото ни - дали има достатъчно вода, дали има достатъчно храна.... Отделно вътрешният стрес могат да бъдат и нашите мисли - начинът, по който се опитваме да контролираме събитията, и съответно това също отделя изключително много кортизол. А е известно, че когато се отделя кортизолът, всички функции в тялото се забързват и имаме обилно изпотяване. Когато имаме обилно изпотяване, значи имаме и дехидратация...Водата е един от начините, по който ние можем да урегулираме нивата на хормоните."

Хората, изложени на силен стрес през деня, биха могли по-бързо да го преодолеят, ако приемат достатъчно количество вода, обясни терапевтът:

"Ако приемаме достатъчно количество вода през деня, това ще помага на концентрацията и извеждането на стресовите хормони от тялото, както и на всички токсини. Интересно е, че съвременният човек живее много интензивно и по време на работния ден ние забравяме да хапваме, забравяме да пием вода, защото сме застанали пред компютъра, имаме един куп задачи. Това поставя тялото в един изключителен стрес. Най-бързият начин да снижим кортизола е точно водата, защото ще го изведем от тялото..."

Хората със сърдечносъдови и вирусни заболявания също е добре да приемат повече вода. Препоръката се отнася и до тези, които се хранят с пакетирани храни, живеят на място с по-горещ или по-влажен климат, активно спортуват и извършват интензивна физическа работа. В тези случаи тялото е подложено на дехидратация и водата е първият начин, по който може да възстанови вътрешната среда в организма.
Снимка
Всеки човек трябва да приема по 8-9 чаши вода дневно, като това трябва да става бавно и осъзнато, обясни още Кремена Станилова:

"На моите клиенти винаги препоръчвам да си дават почивки в работния ден, да седнат и да си пийнат водата спокойно. Ако се хранят, да го направят осъзнато, а не пред компютъра. Така че добрата храна и достатъчното количество вода, което е 8 чаши на ден, гарантират добро здраве. Трябва да кажем обаче, че когато приемаме по-голямо количество от необходимото, тоест имаме свръх хидратация, това също не е добро за тялото, защото започваме да извеждаме всички полезни вещества. Аз като психотелесен терапевт препоръчвам хората да бъдат осъзнати за това, което се случва с тялото им."