Учени препоръчват: Избягвайте черните храни!

Някои казват, че били детоксично чудо? Нищо подобно!

Черни бургери, черни кроасани и дори черен сладолед: хранителни продукти с активен въглен, днес са хит в много страни. За тях се твърди, че свързват токсините в тялото и го пречистват. Въпреки това експертите предупреждават, че такива продукти могат да причинят повече вреда, отколкото да са полезни за човешкия организъм, съобщават от Stern.

Активният въглен в продуктите с етикет Е153 има някои полезни свойства. Не е изненадващо, че производителите на продукти с активен въглен шумно го рекламират, изтъквайки ползите за нашето здраве: предполага се, че въгленът освобождава тялото от токсични вещества и по този начин има детоксикационен ефект. Освен това подобрява кожата и има подмладяващ ефект. Но това не е цялата истина?

Убедителни изследвания върху дългосрочните ефекти, който оказват върху организма продуктите с активен въглен липсват, затова е трудно да  предвидим възможните здравословни проблеми, които могат да възникнат в резултат на консумацията на такива продукти, твърдят учените.

Освен това, активният въглен не се освобождава от веществата, с които се свързва. Според Баварското дружество за защита на потребителите активният въглерод абсорбира ценни хранителни вещества. "Ако активният въглен се консумира често, това може да доведе до недостиг на витамини и минерали, както и запек. Трябва да се обърне внимание и на факта, че активният въглен се свързва лекарства, в резултат на което потиска техните лечебни свойства и ефект, посочва изданието. Това е особено проблематично в случаите, когато хората употребяват и са зависими от наркотици, например, когато приемат противозачатъчни хапчета или болкоуспокояващи илачи.

Ако използвате продукти, съдържащи активен въглен, само понякога, според Баварското общество за защита на потребителите, не е нужно да се притеснявате за здравето си. Този, който пие чаша въглено лате с черен хляб за закуска всеки ден, трябва да бъде по-внимателен каква храна консумира.