Учени доказаха: Семейният живот намалява риска от болестта на Алцхаймер

Рискът за несемейните е между 35 и 44% по-голям в сравнение със семейните хора

снимка: Roditel.bg

снимка: Roditel.bg

Бракът и здравата връзка намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер с до 60 процента, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти.

За разлика от семейните и щастливо обвързани индивиди, опасността от прогресивното невродегенеративно заболяване е с между 35 и 44 процента по-голяма за необвързаните.

Според експертите, сред причините, обясняващи тази зависимост, са по-здравословният начин на живот на двойките в сравнение с този на необвързаните, както и ползите от всекидневното социално взаимодействие.

За целите на изследването специалисти от университета на Лафбъро са анализирали данни за близо 6700 души на възраст между 52 и 90 години, наблюдавани в продължение на шест години. 220 от тях са развили деменция. Изследователите са открили, че близката връзка между партньорите независимо от други фактори понижава риска от болест на Алцхаймер.

Специалистите не са установили връзка между социалната изолация и опасността от заболяването, но са открили, че чувството за самота се явява сериозен рисков фактор.

"Човекът е социално животно. Поддържането на близки взаимоотношения, например брачни, е важно за активността и здравето на мозъка. Учените са на мнение, че активният и здрав мозък е от ключово значение за предпазване от деменция", казва д-р Дъг Браун от организацията Alzheimer's Society.