Здравното министерство промени препоръките си за това как да се храним. Нормите за здравословен прием на витамин D се увеличават три пъти, променят се физиологичните показания за витамин С и количеството вода, което да пием дневно. Новите съвети се основават на последните проучвания за потребностите на организма.
Сега се правят корекции във физиолологичните норми в храненето, които са определени през 2005 г. От тогава са минали 12 години и въпросът е какво толкова е станало за това време, че се променят стойностите за здравословно хранене. Нищо драматично и нищо грешно - нищо здравословно, смятано досега, не е станало вредно. Просто за това време са излезли доста нови проучвания за ролята, например, на Витамин D.
Витамин D
Установи се, че той има значителна роля по отношение на имунитета. Той е един хормон, който се оказа, че при адекватен прием намалява риска от ракови заболявания, заяви по БНТ Стефка Петрова, Национален център по обществено здраве и анализи.
Организмът сам си синтезира витамин D, но изложен на слънце. Изглежда, за българите това е проблем, защото изследване показва,че нивото му е крайно недостатъчно. Затова нормата в храните се вдига три пъти.
На прага на зимата, и да искаме няма как да подпомогнем естествения синтез на витамин D. Затова в Америка например масово обогатяват с витамин D млякото, но тук това все още не е честа практика.
Европейският орган за безопасност на храните установява и значително по-високи потребности от Витамин С, като се имат предвид новооткритите му функции.
Според проф. Стефка Петрова ролята на този витамин е огромен за структурата на костите, за превенция на доста заболявания, в антиоксидантната защита на организма.
95 милиграма е нормата за жени, 110 - за мъжете. Това е горе-долу една червена чушка на ден или два портокала, или три кивита.
Вода
С един литър по-надолу слизат нормите за вода на ден. Оказва се, че досега не сме имали европейско проучване за нуждите от вода, а сме използвали американските препоръки. Техният режим на хранене обаче е различен.
Въглехидрати
С 10 процента намалява и делът на препоръчителния прием на въглехидрати в храната.
Когато приемът на въглехидрати е над 65 процента от енергийната стойност на храната, рискът от затлъстяване, рискът от диабет тип 2 от ССЗ съответно се увеличава значимо.
Всички изисквания за здравословно хранене в детски градини и училищата ще трябва да бъдат съобразени с новите физиологични норми. За останалите са ориентировъчни и препоръчителни.
Наредбата е публикувана на портала за обществени консултации