Промяна в препоръките за хранене: С един литър по-надолу слизат нормите за вода на ден

Здравното министерство дава нови съвети за потребностите на организма

Здравното министерство промени препоръките си за това как да се храним. Нормите за здравословен прием на витамин D се увеличават три пъти, променят се физиологичните показания за витамин С и количеството вода, което да пием дневно. Новите съвети се основават на последните проучвания за потребностите на организма.

Сега се правят корекции във физиолологичните норми в храненето, които са определени през 2005 г. От тогава са минали 12 години и въпросът е какво толкова е станало за това време, че се променят стойностите за здравословно хранене. Нищо драматично и нищо грешно - нищо здравословно, смятано досега, не е станало вредно. Просто за това време са излезли доста нови проучвания за ролята, например, на Витамин D.

Витамин D

Установи се, че той има значителна роля по отношение на имунитета. Той е един хормон, който се оказа, че при адекватен прием намалява риска от ракови заболявания, заяви по БНТ Стефка Петрова, Национален център по обществено здраве и анализи.

Организмът сам си синтезира витамин D, но изложен на слънце. Изглежда, за българите това е проблем, защото изследване показва,че нивото му е крайно недостатъчно. Затова нормата в храните се вдига три пъти.

На прага на зимата, и да искаме няма как да подпомогнем естествения синтез на витамин D. Затова в Америка например масово обогатяват с витамин D млякото, но тук това все още не е честа практика.

Европейският орган за безопасност на храните установява и значително по-високи потребности от Витамин С, като се имат предвид новооткритите му функции. 

Според проф. Стефка Петрова ролята на този витамин е огромен за структурата на костите, за превенция на доста заболявания, в антиоксидантната защита на организма.

95 милиграма е нормата за жени, 110 - за мъжете. Това е горе-долу една червена чушка на ден или два портокала, или три кивита.

Вода

С един литър по-надолу слизат нормите за вода на ден. Оказва се, че досега не сме имали европейско проучване за нуждите от вода, а сме използвали американските препоръки. Техният режим на хранене обаче е различен.

Въглехидрати

С 10 процента намалява и делът на препоръчителния прием на въглехидрати в храната.

Когато приемът на въглехидрати е над 65 процента от енергийната стойност на храната, рискът от затлъстяване, рискът от диабет тип 2 от ССЗ съответно се увеличава значимо.

Всички изисквания за здравословно хранене в детски градини и училищата ще трябва да бъдат съобразени с новите физиологични норми. За останалите са ориентировъчни и препоръчителни.

Наредбата е публикувана на портала за обществени консултации