Проф. Донка Байкова с ценни съвети за жегите

Изворната вода е най-подходяща, защото е с умерено количество минерали и може да бъде приемана еднакво от деца и по-възрастни

проф. Донка Байкова

проф. Донка Байкова

"Над 30 градуса температура на околната среда, трябва да увеличим приема на вода на 40 милилитра на килограм телесна маса". Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за „Фокус“.

„Изворната вода е най-подходяща, защото е с умерено количество минерали и може да бъде приемана еднакво от деца и по-възрастни хора. Отделянето на топлина на организма става само чрез потоотделяне, тоест губим повече течност. Тази течност е на база вода, минерали, соли и малко въглехидрати. Това означава, че за да компенсираме, ние със сигурност трябва да увеличим приема на течности и вместо 30 милилитра, следейки цвета на урината, който трябва да бъде сламеножълт, може би на 40 милилитра. При децата – 50 милилитра“, обясни тя.

Байкова подчерта, че загубата на прекалено много течности означава повишаване на вътрешната температура на тялото и риск от топлинен удар. „Освен всичко друго, ако сме със сериозна двигателна активност, отново излъчването на топлина, както производството преди това в организма от активно работещите мускули е повишено и за да не повишим топлината на вътрешната среда, повишаваме приема на вода, течности“, обясни диетологът. Проф. Байкова подчерта, че е препоръчително в най-горещите часове на светлата част на денонощието, човек да не се излага на слънцегреене, висока температура.