Откриват болестта на Паркинсон чрез анализ на сълзите

Болестта се развива години преди се проявят първите симптоми

Сълзите на даден човек могат да покажат дали за него има риск от болестта на Паркинсон, сочат предварителните резултати от изследване, цитирани от ЮПИи от БТА във вторник.

Когато хората ронят сълзи, се освобождават някои протеини. Нивата им са различни у засегнатите от болестта на Паркинсон и у хората, които не страдат от нея.

"Получените резултати за пръв път показват, че сълзите са надежден и неинвазивен биологичен маркер на болестта на Паркинсон", заяви ръководителят на изследването Марк Лю от Медицинския институт към Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.

Екипът му изследвал проби от сълзите на 55 души, засегнати от болестта на Паркинсон, и на други 27 души, които не страдат от заболяването. Оказало се, че у засегнатите от болестта на Паркинсон нивата на един протеин са по-високи, а тези на друг - по-ниски.

Протеините в сълзите са произведени от слъзни жлези посредством стимулиране на нервни клетки. Тъй като болестта на Паркинсон може да повлияе върху функции на нервната система извън мозъка, учените си поставили за цел да разберат дали свързани с болестта промени в тези функции могат да се открият посредством анализ на сълзите.

"Вълнуващо е да се установи, че нещо толкова просто като сълзите може да помогне на невролози да различат засегнатите от болестта на Пакинсон от хората, които не страдат от нея - отбеляза Лю. - Тъй като болестта на Паркинсон се развива години преди да са се появили първите й симптоми, подобен биологичен маркер ще е от полза за диагностицирането й и дори за лечението й по-късно."

Резултатите от изследването ще бъдат представени на годишната конференция на Американската академия по неврология през април.