Охлювът дава надежда за лечението на Алцхаймер и Паркинсон

Охлювът дава надежда срещу Алцхаймер и Паркинсон. Неговата сила в медицината търси Национална научна програма „Иновативни и ниско токсични биологично активни средства за прецизна медицина“. Учени от 7 института към БАН и 5 университета работят по нея.

„Изследваме не само екстракти от охлюви, но и други природни екстракти – растителни. Изследвахме много задълбочено активните вещества, които се съдържат в екстрактите от охлюви на база на научните изследвания", обясни в ефира на БНР проф. Павлина Долашка от Института по органична химия.

"Програмата съчетава фундаменталните с приложните изследвания. На базата на тези научни изследвания, които разработваме, след това приготвяме различни екстракти и предоставяме на нашите колеги от различни институти. За Алцхаймер – тестват се различни фракции, които ние сме разработили, върху плъхове. Първите резултати безспорно са положителни. Друг интересен резултат е за кожни тумори. За кожните тумори използваме кръвта на охлюва, която е синя, и изолирани различни активни вещества“, посочи още проф. Долашка.

По думите й се приготвят над 16-17 вида различни екстракти, които се предоставят след това за тестване.

„Целта на програмата е, след като изолираме и намерим най-подходящата активност на тези вещества, да стигнем и до крайни продукти, които да защитим с патенти“.