Как да победим подаграта

Лекарствата за кръвно налягане увеличават съдържанието на пикочна киселина

Лечебният план за справяне с подаграта е следният:

- Осигурете пълен покой на ставата. Кракът трябва да е в хоризонатално положение, а стъпалото повдигнете на възглавница.

- Поставете лед, ако засегнатата става позволява да я докоснете. Направете компрес с лед за 10-ина мин. Ледът има обезболяващо действие.

- За лечение на възпалението е по-добре да вземете обезболяващи лекарства, но в никакъв случай не ползвайте Аспирин.

- Консултирайте се с лекар какви лекарства да вземете.

- Пийте по 6-8 чаши алкална минерална вода, за да си осигурите диуреза до 2 л (отделеното количество урина за 24 часа).

- Предпочитайте билкови чайове пред черен чай или кафе.

- Не употребявайте храни с високо съдържание на пурини – тлъсто свинско месо, миди, аншоа, сардини, карантии (мозък, черен дроб, бъбреци), силни месни бульони и сосове. Също така трябва да се избягват спанак, млад грах и смокини.

- Не пийте алкохол, той увеличава образуването на пикочна киселина и затруднява нейното изхвърляне. Алкохолът може да предизвика пристъп на подагра. Особено опасна е бирата. Тя съдържа повече пурини. Ако имате повод, налагащ наздравица, позволете си малко вино, като смекчите неговото действие със сирене, солени бисквити и плодове.

- Контролирайте кръвното си налягане и пикочната киселина в кръвния серум. Трябва да знаете, че лекарствата понижават кръвното налягане и увеличават съдържанието на пикочна киселина.

- Правете компрес с активен въглен. Половин кафеена чашка счукан активен въглен се смесва с 2 супени лъжици ленено брашно и топла вода до консистенция на кашица. С нея се намазва болната става, увива се с парче плат и компресът се оставя през ноща.

- Правете баня с кативен въглен. Половин кафеена чашка активен въгледн се размива с топла вода и сместа се изсипва в леген с гореща вода. Водата трябва да покрива стъпалото. Банята трае 30 мин.


Забранени продукти при подагра:

Свинско, телешко месо, шунка 
(в 100 г Шунка има 30-50 мг пурини)

Карантия – мозък, черен дроб, бъбреци, език
(съдържат от 35 до 90 мг пурини в 100 г продукт)

Птици, дивеч – пиле, питомен и див заек, сърна
(съдържат от 25 до 90 мг пурини в 100 г продукт)

Риби – шаран, пастърва, сардина, херинга, раци
(съдържат от 40 до 120 мг пурини в 100 г продукт)

Черен чай, какао, кафе, шоколад
(съдържат от 20 до 190 мг пурини в 100 г продукт)

Бобови култури и някои зеленчуци – боб, леща, грах, спанак
(съдържат от 20 до 75 мг пурини в 100 г продукт)

Избягвайте силните подправки – черен пипер, индийско орехче, дафинов лист, джинджифил.

Алкохол

Препоръчителни продукти:

Растителни и животниски мазнини:
олио, захтин, краве масло, маргарин.

Млечни продукти:
всички видове, без топени и пикантни сирена

Месо в много малки количесва:
(!) но в никакъв случай не от млади животни

Всчики зеленчуци:
без забранените

Плодове:
всички видеве без смокини

Подправки:
магданоз, копър, риган, лук, кимион


Накои полезни съвети:

- Два пъти седмично правете разтоварващи дни – само на плодове и зеленчуци.

- Яжте череши – по 200 г, или пийте сок от череши. Черешите имат много добър ефект при подагра.

- Храната не бива да се пържи, а да се вари и задушава.

- Не трябва да се ползват месни бульони и сосове.

- Не бива да се използват сухи супи и бульони на кубче.