Има ли място канабисът при лечението на тежко болни хора у нас?

Според изследвания по света той помага за редица заболявания, но други учени твърдят, че честата му употреба може да доведе до тежки психози

Има ли място канабисът при лечението на тежко болни хора у нас? През последните години той се употребява все по-често в медицината по света. Изследвания в различни държави показват, че конопът облекчава страданията на болните с глаукома, епилепсия, диабет, множествена склероза, псориазис. В България в момента е разрешено отглеждането на индустриален коноп, но не и на канабис за лекарства. Още от дълбока древност хората използвали конопа не само като храна и източник на здраво влакно. В късно средновековен български текст се чете: „Когато човек не може да заспи, дай му от маслото”.

„Марихуаната се състои от 100 вещества и не всички те са проучени. Има изследвания в научни издания, които доказват ефективността на медицинската марихуана. В САЩ е регистрирано лекарство за лечение на една определена форма на епилепсия и тяхната агенция има сигурни доказателства за повлияване на някои епилептични синдроми”, каза психиатърът Владимир Сотиров. По думите му има научни доказателства за това, че някои от веществата, съдържащи се в марихуаната, лекуват рак.

Сега болните от рак приемат тинктура, олио или таблети с канабис, за да облекчат болката, а други - с амиотрофична латерална склероза например, твърдят, че се подобряват, въпреки прогнозите на лекарите за пълна деформация на мускулите им. Една от тези пациентки е Кати Джордан, повела борба за легализация на медицинския канабис. Известният актьор Томи Чонг  пък твърди, че се е излекувал от рак на простатата именно с масло от канабис.

Според националния консултант по психиатрия Вихра Миланова хората, които пушат по-често марихуана, могат да развият тежки психози.

Различните държави обаче имат различно мнение по въпроса. Люксембург легализира канабиса, но само за развлечение. Великобритания разреши на лекарите да изписват рецепти за лекарства с канабис, Гърция издаде първите си две разрешителни за отглеждане на канабис за медицински цели. Германците могат да получат рецепта за медицински канабис, докато французите - не. В Испания предписват мляко и олио с канабис, а Америка, Канада и Австралия отдавна лекуват с медицински канабис, подобно на Израел.

Още през 2006 г. в Израел се създава първата голяма компания за производство на канабис за лечебни цели. Сега тя има клонове в Америка, Канада и Австралия. След като получат специална медицинска карта от специалист, болните в Израел заплащат символична цена, а за тежкоболните канабисовите продукти са безплатни.

Оказва се, че канабиноидите, както могат да лекуват, така и да вредят. Ако човек е предразположен, те могат да доведат и до тежки страхови неврози.

В България темата за лечение с медицински канабис е табу за държавната администрация. Министерството на земеделието пази в дълбока тайна компаниите, на които е даден лиценз за производство на индустриален коноп. Всъщност климатът ни е много подходящ за тази култура, която може да замести и тютюна. От коноп се правят не само тъкани и козметика, но дори и тухли.