Експерт: Грипът е тежък, не се бавете да отидете на лекар

"Грипът настъпва много остро с тежки прояви - изведнъж висока температура, силна обща отпадналост, болки в мускали и кокали, дори много пациенти казват, че ги болят дори косите. Това е заболяване, което изведнъж те поваля на земята, нещо като нокдаун", заяви доктор Любомир Киров.

"Съветвам всички, когато имат такива симптоми да не се бавят. Ако тази температура е същата и на следващия ден, техните оплаквания ще се влошат. Всеки човек, който не се чувства добре е хубаво сам да започне симптоматично лечение - например с парацетамол, витамини и топли течности - не горещи. Не е добре чаят да е горещ, трябва да е просто топъл" каза доц. Киров. 

"Антибиотиците не действат срещу вирусите, а действат срещу инфекциите. Ако до третия ден температурата спадне и човек се почувства по-добре, нещата не са толкова лоши значи. Изключително, макар и рядко, може да бъде засегнат и мозъка. Усложненията идват много бързо, особено при малките деца, затова не трябва да има самодейност", предупреди специалистът.

"Повечето вируси са най-често два типа - тип А и тип Б. До вече изтичащата седмица при нас преобладават вирусите от тип Б. Съотношението към момента е 80 към 20. Защита срещу тези вируси има в противогрипните ваксини", каза доц. Киров.