Донка Байкова: Не е необходимо да стресираме с диети организма си след празниците

Диетоложката даде съвети как да влезем във форма след преяждането

Донка Байкова

Донка Байкова

"Килограмите, които сме качили по празниците, организмът не ги счита за свои структури и много бързо може да се лиши от тях, така че трябва само да му помогнем". Това отбеляза диетологът проф. Донка Байкова пред БТВ. Не е необходимо да подходим стресово, посъветва още тя. По думите й трябва да  започваме плавно да премахваме някои неща от менюто си. Проф. Донка Байкова посочи още, че в момента са актуални моно диетите.

„Ако ядете само по няколко яйца на ден, с много течности, ще свалите още първия ден 1 кг. Организмът използва много енергия, за да разгради тази храна и все едно че се движим, каза още диетоложката. Според нея обаче не трябва да прекаляваме със солта и подчерта, че наистина трябва да пием много течности.

Друг вариант за бързо сваляне на килограми е един ден да се ядат само картофи, вторият ден – само риба или само яйца, и третият ден – само плодове и зеленчуци. Проф. Донка Байкова препоръча киселото мляко за прочистване на стомаха, а зеле, броколи и карфиол – за черния дроб, диоретични ефекти пък могат да се постигнат с  плодове и зеленчуци.

За тези, които сега започват диета, проф. Байкова припомни, че трябва да поддържат добър имунитет, защото сме в период на застудяване и грип. През студените дни трябва да се приемат билкови напитки и растителни антибиотични субстанции, препоръча още тя.