Българка спечели и ръководи грант от 7,6 милиона долара за нови стратегически проучвания за болестта на Алцхаймер в САЩ

Проф. Апостолова има надежда за лечението на поразените от коварната болест

Съобщението за спечеления грант от проф. Апстолова

Съобщението за спечеления грант от проф. Апстолова

Професор д-р Лиана Апостолова* от Медицинския Университет в Индиана, САЩ, ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ. Д-р Апостолова е получила  грант от 7,6 милиона долара от Националния Институт по Здравеопазване (NIH)**. С помощта на този грант Д-р Апостолова ще започне изграждането на нова изследователска програма с обща стойност над 45 млн. долара фокусирана върху Алцхаймер пациенти, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст. Този вариант на Алцхаймер се среща в едва 5% от болните. 

 “В сравнение с пациентите с класическата форма на Алцхаймер с начални симптоми след 65 год. възраст, младите пациенти с това заболяване не се допускат до клинични изследвания и терапевтични проучвания заради тяхната относително ранна възраст.”  каза д-р. Апостолова. “Нашите изследвания сочат, че тази форма на Алцхаймер има висока генетична обремененост и прогресира много агресивно.”  Научната  програма на д-р Апостолова, наречена “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”, ще създаде мрежа от клинични центрове в Съединените щати, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични и психологични данни, много различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания. 

 “Данните от LEADS ще позволят да направим прецизно сравнение между клиничните, психологичните, струтурните, патологичните, кръвните, лимфните и генетичните прилики и разлики между болестта на Алцхаймер с ранно начало (<65 годишна възраст) и класическата форма на болестта с късно начало (>65 годишна възраст)“, каза д-р Апостолова. “Нашите изследвания ще доведат до нови терапевтични стратегии.”

Другите главни LEADS изследователи са д-р Гил Рабинович от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, д-р Брад Дикерсън от Харвард и д-р Мария Карильо от Асоциацията за Алцхаймер. Проектът ще включи изследователски  и клинични центрове от 16 от най-престижните университети в САЩ.

*Проф. д-р Л. Апостолова е родена на 1 януари на връх Нова Година в София. Произхожда от семейство, с дълбоки традиции в развитието на българската и световната наука. Родителите и са професори (органична химия и биохимия). Дядо й е проф. д-р Стефан Попов - завеждащ Катедрата по „Физиология“ на Плевенския Прадядо й пък, проф. д-р Тошко Петров, е един от основателите на Медицинската Академия в България. Неговият бюст е издигнат в двора на Академията в София, заедно с бюстовете на другите й основоположници.

Проф. Апостолова е завършила Първа Немска Гимназия в София  и  Медицинска Академия в София през 1998 с награда Златен Хипократ (наградата се дава за пълно отличие през цялото следване - диплома 6.00). 

Специализирала е неврология в Университета на Айова (2000-2003) и в областта на Алцхаймер и други деменции в Калифорнийския Университет в Лос Анжелес (2003-2005).  Има второ висше образование - Masters of Sience in Clinical Research.

Проф. д-р Лиана Апостолова е публикувала над 100 статии и 12 глави в учебници и книги, носител е на редица престижни награди и отличия. 

** NIA (Национален Институт по Стареенето), който дава наградата, е един от институтите на NIH.